Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

NVDO Sectie Food, Beverage & Farma

NVDO Sectie Food, Beverage & Farma

Binnen deze NVDO Sectie wordt kennis en kunde verder ontwikkeld en is deze breed beschikbaar voor asset owners, onderhoudsverantwoordelijken, operators, toeleveranciers, gebruikers en adviseurs. Daarnaast kan de industrie met haar specifieke kennis van onderhoud en de daar invloed op hebbende beleidsomgeving een stimulerende rol vervullen op de verdere ontwikkeling van hoogwaardig onderhoud in Nederland.

 

Voedingsmiddelen, dranken en medicijnen worden op hoog tempo geproduceerd. Wanneer dit door de mens wordt geconsumeerd, kan ervan uit worden gegaan dat dit veilig is en dat dit de gezondheid niet schaadt of juist ten goede komt. De trend ‘Aanscherping van regelgeving en noodzaak tot compliance’ staat dan ook hoog op de agenda in de sector Food, Beverage en Farma. Er wordt in deze sector strenge wet- en regelgeving gehanteerd, zowel op nationaal als Europees niveau. Medicijnen en vaccins mogen bijvoorbeeld pas op de markt komen nadat deze zijn goedgekeurd door medicijnenautoriteit Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Deze EMA zal ook een grote rol gaan spelen in het toezicht op tekorten van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

Een aanvraag voor registratie kan worden ingediend door een dossier aan te leveren, waarna het beoordelingsproces van start zal gaan. Eén van de vijf onderdelen uit het dossier betreft het productieproces en de kwaliteit, waarbij een goede en constante kwaliteit het uitgangspunt is. Deze verantwoordelijkheid ligt onder andere bij de Asset Manager. Beheer en Onderhoud van het productieproces speelt namelijk een sleutelrol in de productie van constante kwaliteit. De Asset Manager monitort de prestatie van de asset en zorgt ervoor dat deze de maximale kwaliteit levert. Daarnaast is het niet alleen voor de organisatie van belang dat assets een zo hoog mogelijke uptime hebben. Er zijn namelijk al drie jaar op rij meer dan duizenden tekorten genoteerd aan geneesmiddelen. De beschikbaarheid van zowel medicijnen als etens- en drinkwaren ligt daarom bij producenten en daarbij bij de Asset Managers.


Een andere trend binnen de sector Food, Beverage en Farma is ‘Behoefte aan samenwerking binnen de organisatie’. Vanuit de afnemer groeit de vraag naar duurzaam geproduceerde producten, waarbij het ook steeds belangrijker wordt dat de supply chain van het product transparant is en er duidelijke communicatie plaatsvindt tussen de relevante partijen. Voedselproducent de Vegetarisch Slager, die in 2020 werd overgenomen door Unilever, heeft in 10 jaar tijd een enorme groei gemaakt doordat de vraag naar vleesvervangers is toegenomen. Binnen de Food, Beverage en Farma sector wordt niet alleen de productie geacht te verduurzamen, ook voor zaken als verpakkingen en transport wordt gepleit voor een minimale milieu impact en samenwerking tussen de partijen. Dit kan mede gecontroleerd worden wanneer de supply chain transparant is en er goed samengewerkt wordt.

Naast de toenemende klantwens naar plantaardig voedsel, wordt rekening gehouden met seizoengroente en lokale productie om de milieubelasting door transport te verkleinen. Discount supermarkt Lidl is inmiddels gestopt met het importeren van groente en fruit per vliegtuig om de CO2-uitstoot terug te dringen8. Door de vraag vanuit de consument is het voor Beheer en Onderhoud ook van belang om mee te gaan in deze trend en daarmee de assets duurzamer in te richten. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de aanschaf van energiebesparende koelingsapparatuur voor verse producten.  Ook kunnen reststromen benut worden die bij kunnen dragen aan een circulaire en biobased economie.

Sluit je aan bij de NVDO Sectie Food, Beverage & Farma en ga met ons mee om een kijkje te nemen in de keukens van collega organisaties, vergroot je netwerk en leer van elkaar!

Nieuws

22-05-2024 Samenwerking en standaardisatie essentieel om wereld van gezonde voeding te v...

Het zou zo maar eens een belangrijk wapen kunnen zijn in de strijd tegen wereldwijde voedseltekorten: vertical farmin...

10-05-2024 SWITCH-fieldlab van TNO en Wageningen University & Research/ACRRES geopend

Het SWITCH-fieldlab in Lelystad is geopend! Hier onderzoeken TNO en Wageningen University & Research/ACRRES hoe ons t...

14-04-2024 Medewerking gevraagd Enquête NVDO Onderhoudskompas 2024: Arbeidsmarkt

Met groot genoegen nodigt de NVDO je van harte uit deze vragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst duu...

11-04-2024 NVDO feliciteert Jack Pronk met de Novozymesprijs 2024

De Novo Nordisk Foundation kondigt met trots aan dat professor Jack Pronk de Novozymes-prijs 2024 heeft ontvangen voo...

23-03-2024 Holland Malt opent ‘s werelds eerste emissievrije mouterij

Holland Malt heeft ’s werelds eerste emissievrije mouterij geopend. Met deze stap gaat de mouterij in de Eemshaven vo...

10-03-2024 Wageningse start-up helpt kleine bierbrouwers circulair te worden

Grote corporates zoals Heineken en Jupiler kennen we allemaal. Maar Nederland telt ook veel kleine, lokale bierbrouwe...

10-02-2024 Nederlandse zuivelindustrie onderschrijft aanbeveling verduurzaming maakindus...

De Nederlandse zuivelindustrie onderschrijft de aanbeveling van de Sociaal-Economische Raad (SER), namelijk ‘Geef pri...

04-02-2024 Nieuwe versie MVO Prestatieladder beschikbaar

In versie 4.0 van de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Prestatieladder staan onder meer nieuwe regelgeving...

20-01-2024 Twee op de drie bedrijven weten niet van nieuwe Europese eis: ‘Zorgwekkend’

Veel bedrijven zijn nog compleet onwetend over een nieuwe Europese duurzaamheidsrichtlijn die vanaf volgend jaar stap...

08-01-2024 Voor deze Limburgse start-up zijn eierschalen goud waard

De Nederlandse voedingsindustrie verwerkt dagelijks 30 miljoen eieren. Dat leidt tot een flinke berg eierschalen. Een...

Belangrijke wijziging voor toestemming voor cookies voor Advertenties en Social Media. Bekijk wat wij gebruiken als we de cookie plaatsen op onze cookie statement pagina.

Als je niet wil dat jouw internetgedrag voor deze doeleinden gebruikt wordt, wijzig dan de Cookie-instellingen.

Instellingen aanpassen