Als we kijken naar de breedste zin van het woord, weten we dat het begrip 'digitale asset' bijna een containerbegrip is dat allesomvattend is. Daarom maken we hier onderscheid tussen belegbare en niet-belegbare digitale assets.
Niet-belegbaar
Misschien zijn digitale assets wel net zo waardevol als fysieke assets, waarbij een bepaalde valutawaarde leidend is als het gaat om de waarde. Denk daarbij bijvoorbeeld aan overheidsdocumenten: ze zijn waardevol, maar een investeerder heeft hier weinig baat bij. Daarom maken we hier het onderscheid tussen belegbaar en niet belegbaar. Het grotendeel van deze assets zijn niet-belegbaar, denk bijvoorbeeld aan:
- Foto’s
- Documenten en Presentaties en Emails
- Presentaties en Werkbladen
- Data
- Productinformatie
Het is zelfs zo dat handgemaakte zaken (zoals een schilderij) ook een digitale asset kan worden, vanaf het moment dat je deze scant of er zelfs een foto van maakt en online zet. Uiteraard gaan we op zoek naar digitale assets met een bepaalde waarde en waarvan deze waarde in de toekomst alleen maar zal stijgen.
Digitaal Asset Management
Net zoals het begrip digitale asset, is digitaal Asset Management ook vrij open voor interpretatie. In principe is het niets meer dan het ordenen van je digitale bestanden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende mappen op de server waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen afbeeldingen en offertes. Maar zelfs de manier waarop je een afbeelding opslaat, kan gezien worden als het managen van deze digitale asset.
Om het overzicht te bewaren op een oneindig grote server, krijgen bestanden vaak een bepaald type naam. Zo kunnen ze snel opgezocht worden, maar zo worden documenten bijvoorbeeld ook gerangschikt op datum. Zonder dat je het hier beseft, doe je ook aan digitaal Asset Management.