De Sectie Infra staat in het teken van onderhoud aan verkeerswegen, waterwegen, railwegen en andere infrastructurele werken, zoals havens en luchthavens. Maar ook aan infrastructuur zoals bijvoorbeeld kabels en buizennetwerken wordt aandacht besteed in het kader van bijvoorbeeld waterbehandeling.
De trend ‘Behoefte aan ICT-systemen’ is de belangrijkste trend binnen de Infra-sector. De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden die ICT-systemen bieden toegenomen. De mogelijkheden variëren van kostenreductie door het automatiseren van handmatig werk, tot de toenemende behoefte aan additionele data. Ook procesoptimalisatie, het verkorten van doorlooptijden en het versnellen van informatievoorziening zijn mogelijkheden die worden gecreëerd door ICT-systemen.
In lijn met de snelle ontwikkelingen en groeiende toepassingen van thema’s zoals Internet of Things en verbeterde sensortechnologie, groeit ook de behoefte aan ICT-systemen om dit allemaal te ondersteunen en in goede banen te leiden. Zonder de juiste systemen en structuren zijn deze innovaties en data immers waardeloos. ICT binnen de sector infra is, zoals ook in andere sectoren, een onderwerp waarop veel ambitieuze projecten worden opgestart en na verloop van tijd vastlopen.
Zo is er bijvoorbeeld Rijkswaterstaat waarbij een project loopt rondom industriële automatisering. Het is inmiddels zelfs zo ver gekomen dat wanneer er binnen twee jaar geen aantoonbare verbetering optreedt de stekker eruit getrokken moet worden, aldus voormalig staatssecretaris Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. De combinatie van vastgelopen vernieuwingstrajecten en bestaande verouderde systemen, in relatie met de groeiende behoefte aan ICT-systemen, maken dat deze trend op 1 staat.

Daarnaast zijn de gebundelde trends ‘Maatschappelijke behoefte aan lange termijn visie’ in combinatie met ‘Aandacht voor Sustainability’ een belangrijk vraagstuk die veel aandacht vraagt van de Infra-sector. Meer en meer wordt er van bedrijven verlangd dat zij infrastructurele assets op een dusdanige wijze ontwikkelen en beheren, dat deze zowel een minimale milieu-impact hebben en tevens toekomstbestendig zijn in het licht van sterk verschuivende levenspatronen. Een voorbeeld is dat de maatschappij van netbeheerders lijkt te verwachten dat zij alle nieuwe zonneweides bij wijze van spreken overnight aansluiten op het net. Dit omdat dit hun taak is en omdat dit past binnen duurzaamheidsidealen. Praktische bezwaren stuiten echter op een stuk minder begrip. Het is daarom zaak voor de Infra-sector om hier zo goed mogelijk op te anticiperen door ver vooruit te kijken en door verwachtingen te managen.