De Sectie Onroerend Goed (SOG) richt zich op de marktsegmenten van seriematige woningbouw, utiliteitsbouw en industrieel vastgoed. De SOG wenst doelgericht en doelmatig onderhoud en exploitatie te bevorderen tijdens de gehele levenscyclus van het onroerend goed. De SOG zet zich in om het professioneel onderhoud van bestaande gebouwen met hun gebonden installaties te ontwikkelingen en te ondersteunen door middel van het initiëren van activiteiten, participaties, opleidingen en tevens het delen en verspreiden van kennis en kunde. Gezonde, veilige gebouwen horen daarbij.
De trend ‘Behoefte aan samenwerking binnen de organisatie’ is de belangrijkste trend binnen de Onroerend Goed-sector. Samenwerking binnen de organisatie is van kritiek belang voor praktisch elk bedrijfsproces en daarmee zeker ook voor de Asset Management-organisatie en -werkzaamheden. Zonder goede samenwerking geen goede prioritering van werkzaamheden, geen goede afstemming met andere afdelingen met andere belangen, geen efficiënte allocatie van kapitaal enzovoort. De samenwerking maakt de kennisdeling mogelijk en die kennisdeling faciliteert genoemde facetten.

Data
De trend ‘Omgaan met grote hoeveelheden data’ is een belangrijke trend binnen de sector Onroerend Goed. Zij loopt niet voorop in de adoptie van datagedreven werken en worstelt nog met het verwaarden van data. Dit komt deels voort uit het feit dat de Onroerend Goed-sector vrij traditioneel is en deels komt dit voort uit het feit dat de meeste gebouwen een lange levensduur hebben en dat innovaties daarom niet supersnel verspreid worden en een nieuwe standaard ontwikkelen. De huidige innovaties op het gebied van sensoren en Internet of Things maken het mogelijk om veel meer informatie uit een gebouw en/of gebouwgebonden installaties te halen dan eerder mogelijk was.
Het delen en verspreiden van kennis doet de SOG door middel van themabijeenkomsten, excursies, publicaties, etc. Daarnaast behartigt de SOG het belang van onderhoud en exploitatie in de gehele bouwketen en levenscyclus van het onroerend goed. Tevens is de sectie nauw verbonden met de DBCA en zijn we actief partner van het Platform Duurzame Huisvesting.
De SOG vormt hét onafhankelijke platform met betrekking tot de gebouwde omgeving in Nederland ten behoeve van vertegenwoordigers van asset owners, beheerders, technisch dienstverleners, adviseurs en overige belanghebbenden.