Zonnestroom wordt steeds belangrijker voor onze energievoorziening. Tegelijkertijd zijn al die kleine (en grote) installaties samen gevoelig voor een cyberaanvallen. Nieuw onderzoek laat zien, aan de hand van verschillende scenario’s, dat de potentiële impact hiervan groot kan zijn met zowel maatschappelijke, fysieke als economische gevolgen. Meer bewustzijn over de problematiek en betere bescherming van de systemen zijn daarom noodzakelijk.
Het onderzoek heet “Veilige zonnestroom: scenario’s en maatregelen voor cyberweerbare zonnestroominstallaties’ en is uitgevoerd door cybersecurity-experts van Secura samen met de energie-experts van de Topsector Energie in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Door heel Nederland zijn er steeds meer kleine en grote zonne-installaties op daken van woonhuizen en bedrijven. De uitval van een enkele installatie is weliswaar vervelend voor de eigenaar, maar heeft verder weinig impact voor het stroomnet. Wanneer er echter een aanval op grote schaal gebeurt, waarbij omvormers op afstand onverwacht worden aan- of uitgezet, kan de impact wel significant zijn. Omdat zonnestroom een steeds groter onderdeel van onze energievoorziening wordt, kan dit de stabiliteit van het net in gevaar brengen en zorgen voor tijdelijke lokale of regionale stroomuitval.
Dat heeft maatschappelijke gevolgen, denk aan uitval van verkeersystemen, de bereikbaarheid van hulpdiensten en economische impact op bedrijven. Ook fysieke schade aan de zonne-apparatuur is mogelijk. De kans op een langdurige, landelijke black-out achten de onderzoekers klein, daarvoor moet een hack of storing op grote schaal plaatsvinden en zich bovendien richten op meer dan alleen de zonnestroominstallaties. Echter, ook kortdurende storingen kunnen een heftige impact hebben op de samenleving.
RAPPORT