Eén van de Nederlandse windparken voor de kust krijgt een aansluiting met het Verenigd Koninkrijk. Dat maken minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie en zijn Britse collega vanmiddag bekend op een conferentie van Noordzeelanden in het Belgische Oostende. De kans dat het om windpark Borsele gaat of dat de kabel in Zeeland aan land komt, is klein, zegt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tegen Omroep Zeeland.
Waarschijnlijker is het de elektriciteitsverbinding wordt gekoppeld aan windenergiegebied IJmuiden Ver of Nederwiek. Die leveren meer stroom op en liggen midden tussen Nederland en Engeland. De aansluiting van de stroomkabel aan land, is waarschijnlijk ook niet in Zeeland. "Ik kan het niet uitsluiten, maar acht de kans niet groot", zegt een woordvoerder van het ministerie. De verschillende opties moeten nog onderzocht worden.
Een kabel van 250 kilometer lang
De nieuwe elektriciteitsverbinding wordt de tweede stroomkabel over de bodem van de Noordzee tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dat de kabel met een Nederlands windpark verbonden wordt, is uniek, zegt het ministerie. De verbinding krijgt de naam 'LionLink', wordt zo'n 250 kilometer lang en is bedoeld om de CO2-uitstoot te verminderen én de onderlinge verbinding met het buitenland en leveringszekerheid te vergroten.
"De Noordzee wordt de grootste leverancier van groene elektriciteit voor Nederland en grote delen van Europa", zegt minister Rob Jetten. "LionLink kan bijna 2 gigawatt aan elektriciteit leveren aan beide landen, genoeg om twee miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Deze nieuwe verbinding zorgt daarnaast voor meer energiezekerheid en energie-onafhankelijkheid in Europa. Als er bijvoorbeeld een overschot aan windenergie is, kan dit onmiddellijk gedeeld worden met landen met een stroomtekort, en vice versa."