Het Havenbedrijf Moerdijk zet vol in op elektrificatie. Waterstof als energiebron is vooralsnog te duur en is niet op de vereiste schaal beschikbaar.
“We hebben veel gesproken over waterstof, verdere elektrificatie of een mix daarvan”, verklaart Jayand Baladien, commercieel manager bij het Havenbedrijf Moerdijk. “Wat duidelijk naar voren kwam is dat onze industrie kiest voor elektrificatie en nog niet voor waterstof als energiebron.
Het duurt te lang voordat waterstof op een schaal beschikbaar is die nodig is om het in te zetten als energiebron en om onze klimaatdoelstellingen te halen. Daarnaast bieden kostenprojecties van waterstof geen perspectief als je het vergelijkt met elektriciteit. Het inzetten van waterstof als grondstof is een heel ander verhaal. Waterstof wordt nu al ingezet als grondstof door onze bedrijven dat blijven we in de toekomst ook doen. Daar is vooralsnog gewoon geen alternatief voor.”
Elektrificatie
Om elektrische fornuizen, e-boilers en walstroomfaciliteiten van stroom te voorzien, is het niet afdoende om ‘even een extra kabeltje te leggen’. “Om ambities op het gebied van de energietransitie waar te maken heeft Port of Moerdijk tot 2040 maar liefst acht keer zo veel elektriciteit nodig als nu. Dat kunnen we aantonen en hebben we laten zien in de Cluster Energie Strategie (CES) Moerdijk die samen met onze bedrijven is opgesteld.” Ook is in de haven van Moerdijk een nieuw elektriciteitsstation nodig, voor zowel 150 als 380 kv. Baladien: “Dat heb je niet morgen, maar door onze inbreng in de CES wordt nu wel door TenneT aan een startnotitie voor het Rijk geschreven.”
Het Havenbedrijf Moerdijk zet daarnaast in op pyrolyse, waarbij nafta uit afvalstromen wordt gewonnen. Het heeft een terrein van 30 hectare uitsluitend voor circulaire activiteiten gereserveerd.
Met dank aan EuropoortKringen