Twee Nederlandse winnaars bij de uitreiking van de Procura+ Awards! De award Sustainable Procurement of the Year door de gemeente Utrecht voor haar duurzaam voedselbeleid. De award Innovation Procurement of the Year is gewonnen door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor het ICT-project IWR2021. Een project met belangrijkste kernwaarden circulariteit en duurzaamheid.
De Procura + Awards belonen succesvolle, duurzame en innovatieve openbare aanbestedingen. Deze aanbestedingen leiden tot aanzienlijke verbeteringen van publieke goederen, diensten, processen en infrastructuur. Procura+ is een netwerk van Europese overheidsinstanties die actief zijn op het gebied van duurzame inkoop.
Ministerie van EZK
Het ministerie van EZK heeft de Innovation Procurement of the Year gewonnen. Het project IWR2021 van het ministerie van Economische Zaken en omvat alle ICT-hardware voor de landelijke kantoren en medewerkers van de Rijksoverheid. Het bestaat uit 5 samenhangende Europese aanbestedingen voor beeldschermen, laptops & vaste ICT-werkstations, Android & accessoires, iOS-, MacOS- en iPadOS-apparaten en werkplekdiensten. De belangrijkste kernwaarden voor IWR zijn duurzaamheid en circulariteit, die worden toegepast op alle aanbestedingen in de categorie.
KoopWijsPrijs
De IWR2021 is volgens Procura+ Award een uiterst innovatief project dat de markt sterk heeft uitgedaagd en een nieuwe standaard in het veld heeft gezet, door voor het eerst veel elementen in ICT toe te passen. Het project was ook één van de genomineerden voor de KoopWijsPrijs2021, waarvoor een video erover is gemaakt.
Gemeente Utrecht
De gemeente Utrecht heeft de Sustainable Procurement of the Year gewonnen. De gemeente wil haar burgers de meest duurzame en circulaire voedselkeuze bieden, waarmee wordt bijgedragen aan de doelstelling van een 100% circulaire stad in 2050. De aanbesteding heeft inmiddels al indrukwekkende resultaten opgeleverd:
- slechts 1,5% voedselverlies in restaurants
- 0% biologische reststroom
- volledig plasticvrije catering
- 30% minder voedselverspilling in vergelijking met voorheen.
- organisch restafval wordt omgezet in compost dat wordt gebruikt in oesterzwamplantages.
Klimaatneutraliteit
Daarnaast wordt de klimaatneutraliteit bevorderd door het verminderen van CO2-uitstoot en het verminderen van energieverbruik in de bedrijfsvoering. Klimaatneutraliteit wordt ook bevorderd door in te zetten op de eiwittransitie. Zo wordt de consumptie van dierlijke eiwitten verminderd door in te zetten op minimaal 60% plantaardige eiwitten en door gebruik te maken van emissievrij vervoer. Door de implementatie van een milieumanagementsysteem wordt tevens de duurzaamheidsimpact in de gehele keten in kaart gebracht.
Sociale invalshoek
Naast focus op circulariteit en klimaatneutraliteit heeft deze aanbesteding ook een zeer sociale invalshoek. Zo wordt er een vast minimumpercentage social return geëist waarbij - dankzij een partnerschap met de Sign Language Coffeebar- de mogelijkheid aan doven en slechthorenden wordt geboden om opgeleid te worden tot barista. Daarnaast wordt er samengewerkt met lokale scholen die stagemogelijkheden bieden aan studenten en vluchtelingen.
Met dank aan PiaNoo