Er dreigt opnieuw uitstel voor de Gasketelwet. De certificeringsregelingen zijn nog altijd niet aangewezen, terwijl bedrijven op 1 januari 2023 hun bedrijfsprocessen moeten hebben gecertificeerd. Daarnaast is de beloofde publiekscampagne geschrapt. Ook is niet duidelijk wie de wet moet gaan handhaven.
De Gasketelwet zou per 1 januari 2023 een verplichtend karakter moeten krijgen. De wet is al sinds vorig jaar van kracht, maar is nog vrijblijvend.
Na het vierde (!) uitstel zijn de Raad voor Accreditatie en een nieuw overheidsorgaan, de TLOKB (Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw), het nog altijd niet eens over de exacte eisen van de bedrijfscertificering. Ondertussen hebben wel 9000 monteurs hun vakbekwaamheid via Vakmanschap CO al binnen.
Bedrijfscertificering nog niet in orde
De Gasketelwet moet borgen dat plaatsing en onderhoud van gasgestookte installaties enkel plaats mag vinden door hiervoor gecertificeerde monteurs en bedrijven. De persooncertificaten worden volop uitgegeven. De invoering stokt bij de bedrijfscertificering: de regeling hiervoor is nog steeds niet officieel van kracht. En de tijd tikt door. In totaal is de invoering van de wet al 4 keer uitgesteld, waarvan de laatste keer vorig jaar. De installatiebranche wacht sinds 2015, na het alarmerende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op een goede wettelijke regeling. De Onderzoeksraad adviseerde invoering van een verplichte, uniforme erkenningsregeling. Het toenmalige kabinet koos uiteindelijk voor een complex wettelijk certificeringsstelsel. Deze complexe route zorgt ervoor dat er 7 jaar na dato, inclusief meer dan 2,5 jaar vertraging, nog geen regeling is.
Geen handhaving, geen publiekscampagne
Het baart de installateursvereniging verdere zorgen dat de publiekscampagne door het ministerie geschrapt is, terwijl dit volgens Techniek Nederland een 'onmisbaar' onderdeel is om de verplichte certificering tot een succes te maken. Ook woningeigenaren zijn vanaf 1 januari 2023 namelijk strafbaar wanneer ze een ongecertificeerd persoon of bedrijf onderhoud laten uitvoeren aan de cv-ketel. Een ander heet hangijzer is de handhaving: gemeenten gaven al eerder aan geen rol voor hen weggelegd te zien. "Zonder handhaving zal de certificering niet het gewenste effect op de veiligheid hebben", schrijft Doekle Terpstra namens Techniek Nederland.