Het Datastelsel Verduurzaming Utiliteit (DVU) maakt het voor gebouweigenaren en huurders mogelijk het energiegebruik van hun utiliteitsgebouw in te zien. Zoals van een kantoor, sport- of schoolgebouw. En ook hun data veilig te delen met bijvoorbeeld een energieadviseur of een installateur.
Hoe werkt het datastelsel?
Het datastelsel is een online omgeving waar u uw gegevens invult over uw gebouw en uw aansluiting op het elektriciteitsnet. Daarna toont het stelsel de data over het energiegebruik van uw gebouw. Zo ziet u in één oogopslag hoeveel energie uw gebouw gebruikt. Daarnaast is het mogelijk een gebouw te vergelijken met het gemiddelde gebruik van gebouwen uit dezelfde categorie.
Ook heeft u als gebouweigenaar of gebouwbeheerder de mogelijkheid om iemand anders toestemming te geven om met de data van een gebouw aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld een energieadviseur kan hier gebruik van maken om advies te geven over de besparingsmogelijkheden.
Start met het Datastelsel Verduurzaming Utiliteits (DVU)
3 Databronnen
De datatool maakt gebruik van 3 databronnen:
- Het energielabel
- De Basisregistratie Adressen Gebouwen (BAG)
- Het energiegebruik via de slimme meter
Deze koppeling van bronnen maakt het mogelijk om het energiegebruik per m2 in te zien. In de tool is het daarnaast mogelijk het WEII-protocol te volgen. Hierdoor krijgt u inzicht in het netto gebruik per vierkante meter. WEII staat voor Werkelijke Energie intensiteit indicator.
De veiligheid van het datastelsel
De veiligheid van data is belangrijk. Daarom krijgt alleen iemand met eHerkenning toegang tot het datastelsel. De gebouweigenaar bepaalt zelf per gebouw welke organisaties toegang krijgen tot data. Ook ondertekent u wettelijke voorwaarden waarin staat dat u de data veilig deelt en gebruikt.
Samenwerking met Platform Duurzame Huisvesting
Het datastelsel kwam tot stand door een samenwerking tussen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Platform Duurzame Huisvesting. RVO ondersteunt DVU met onderhoud en beheer van de applicatie.
START