Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Eerste metaverse innovatiehub van de Benelux opent deuren in Eindhoven

Donderdag, 09 november 2023 01:50
Eerste metaverse innovatiehub van de Benelux opent deuren in Eindhoven

De eerste metaverse innovatiehub van de Benelux opent zijn deuren in Eindhoven. Het gaat om 3EALITY, de nieuwste innovatiehub van High Tech Campus Eindhoven. De hub legt de focus op metaverse en spatial computing-technologieën.

 

 

 

Wat is metaverse?
Het metaverse is een netwerk van virtuele ruimten, waarin gebruikers met elkaar interactie kunnen hebben. Gebruikers betreden de metaverse met behulp van een VR- of AR-bril, en identificeren zich hierbij als een avatar, wat je kunt zien als een digitale dubbelganger. De metaverse is in 2021 door Mark Zuckerberg opnieuw op de kaart gezet. Nieuw is het concept echter niet; het komt al voor in een sciencefictionroman die in 1992 verscheen. Zuckerberg zet nu op grote schaal in op de metaverse en doopte zelfs Facebook om tot Meta, wat een verwijzing is naar het concept. Ook investeerder de Meta-topman miljarden dollars in de ontwikkeling van een metaverse.

Ook de High Tech Campus Eindhoven zet nu dus in op metaverse. Het opent hiervoor met 3EALITY de eerste innovatiehub van de Benelux op dit vlak. De hub is aangekondigd op Immersive Tech Day, waar elf demopartners waaronder Epic Games, NVIDIA en Philips innovatieve toepassingen toonden. De lancering volgde kort op het bezoek van Apple-topman Tim Cook aan NXP Semiconductors en de High Tech Campus Eindhoven. Ook Apple zet in op de metaverse met de lancering van de VR-bril Vision Pro.

Ecosysteem van innovatieve bedrijven
Met 3EALITY wil de High Tech Campus Eindhoven een ecosysteem van innovatieve bedrijven creëren die werken aan spatial computing en metaverse-applicaties. Spatial computing is een brede term die verschillende technologieën en zogeheten mens-computer-interacties omvat. Het maakt gebruik van camera’s en sensoren om een digitaal model – ook wel een digital twin genoemd – te creëren. Zo’n digitaal model kan een digitale weergave zijn van mensen, objecten, machines en/of omgevingen. Kenmerkend is dat bij spatial computing een virtuele laag op de echte wereld wordt gelegd. Het lijkt in dat opzicht veel op augmented reality, waarbij dit eveneens centraal staat.

3EALITY gaat ruimte bieden aan partijen die onderdeel willen uitmaken van een dergelijk ecosysteem. Zij kunnen in de innovatiehub onder meer kennis opdoen via evenementen die worden georganiseerd of educatieve programma’s die in samenwerking met onderwijsinstellingen worden opgezet. De innovatiehub krijgt ook een grote gemeenschappelijke ruimte en co-working spaces, waarmee de campus samenwerking wil stimuleren.

Huurder of partner
Geïnteresseerden partijen kunnen deelnemen aan het ecosysteem als huurder of partner. Huurders krijgen de beschikking over een kantoorruimte en maken deel uit van een gemeenschap die werkt aan innovaties. Ook kunnen zij hun innovaties in de hub of tijdens gerelateerde evenementen tonen. Partners krijgen ondersteuning vanuit de High Tech Campus bij het presenteren van hun oplossingen en uitbouwen van hun netwerk. Zo krijgen zij onder meer toegang tot een netwerk en tech-community, aan wie zij hun oplossingen en diensten kunnen aanbieden. Ook krijgen zij marketingondersteuning en toegang tot een zakelijke innovatie community. Meer informatie hierover is hier beschikbaar.