Bouwbedrijven laten grote en complexe infraprojecten steeds vaker aan zich voorbij gaan. Aannemers beschouwen het als een te groot risico vanwege de dreiging van fouten en daarop volgende juridische geschillen die jarenlang voortduren. Rendement en risico zijn onvoldoende in balans om inschrijving aantrekkelijk te maken.
Uit onderzoek van TenderNed en bijzonder hoogleraar Publieke Inkoop Fredo Schotanus, blijkt dat het aantal aanbestedingen met slechts 1 inschrijver steeg van 12,5% in 2017 naar 22,2% in 2022. Tegelijkertijd komen aanbestedingen met meer dan 5 inschrijvers steeds minder voor. Bij te weinig kandidaten voor een aanbesteding komen prijsvorming en kwaliteit in het geding. Het Rijk wil met concurrentie tussen bedrijven juist werken aan aanbestedingen die leiden tot de beste prijs en hoogste kwaliteit.
Willem Janssen, hoogleraar aanbestedingsrecht, wijst op het probleem van slechts 1 inschrijvende partij. Hij oordeelt dat innovatie onder druk komt te staan en dat een aanbesteding minder goed werkt, omdat er minder stimulans is om de beste prijs-kwaliteitverhouding te realiseren. Rijkswaterstaat meldt uitgebreid contact te hebben met de markt alvorens een aanbesteding uit te schrijven.
Met dank aan Aanbestedings café