CSRD in het kort
Hoewel de precieze invulling van de richtlijn nog onduidelijk is, is de kern helder. Bedrijven zullen een grotere verantwoordelijkheid moeten gaan dragen voor wat er gebeurt in hun keten. Doel is dat zij bewuster gaan investeren en zo bijdragen aan een groene, eerlijke wereld waar het fijn leven en werken is voor iedereen. Het rapporteren op duurzaamheidsdoelen is voor veel ondernemingen nieuw en informatiesystemen zijn er vaak nog niet op ingericht. De CSRD omvat grofweg drie pijlers: ‘Environment’, ‘Social’ en ‘Governance’. Afgekort de ESG.
De EU-richtlijn verplicht bedrijven met een jaaromzet van € 40 miljoen te rapporteren op de voor hun meest relevante ESG-thema’s. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de rapportagedruk. Daarbij gaat het om 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.
Maar ook voor minder grote organisaties is de richtlijn een fantastisch hulpmiddel op weg naar Sustainability!
NVDO, EFNMS en Sdu maken de CSRD-richtlijn leuk!
Wat is de CSRD? Hoe heeft dit invloed op jou, je onderhoudsteam en je bedrijf? Maar vooral: wat levert het je op? Die vragen beantwoorden we in de Roadshow, toegespitst op de sectoren Infra, Gebouwde Omgeving, Procesindustrie en Manufacturing.
CSRD Roadshow INFRA
31 januari 2024
Locatie: Spoorwegmuseum, Utrecht
Tijd: 13.00-16.30
Sprekers
CSRD in het kort
Janine Heemskerk, Productmanager en Esther van Doesburg, Chief Innovation Manager, Sdu
De Europese richtlijn CSRD, waarin de materialentoets centraal staat, en de bijbehorende standaarden, de zogenaamde ESRS, maken vanaf 1 januari 2024 hun intrede. Maar, wat is de CSRD? Voor wie gaat dit gelden en wanneer? Wat moet je doen? En, hoe zorg je ervoor dat je compliant bent in de Infrasector? Leer van Sdu!
De hele bouwketen verduurzamen
Robert Koolen, Directeur Duurzame Ontwikkeling, Heijmans
Het gaat bij de CSRD niet alleen om voldoen aan een nieuwe wetgeving. Voor Heijmans is CSRD een aanscherping van rapportages op gebied van CO2-uitstoot, afval, energie en biodiversiteit. Om aan de EU-wetgeving te voldoen, heeft Heijmans vorig jaar aangetoond welke delen van de bedrijfsactiviteiten voor verduurzaming in aanmerking komen en wordt er dit jaar gerapporteerd welk deel van die te verduurzamen onderdelen daadwerkelijk voldoen aan de hoge standaarden vanuit de EU. Heijmans wil de hele bouwketen verduurzamen. Hoe geven zij daar invulling aan?
CSRD in relatie tot Asset Management systeem denken
Ron Wever, Technical Operations Manager Asset Management, Schiphol
Aan elke actie vanuit het Life Cycle denken binnen Asset Management is duurzaamheid te koppelen. Door kwaliteitsgericht te denken vanuit een structuur, kan je CSRD compliance bereiken. Denk bijvoorbeeld aan: eisen bij het aankopen van een asset, de manier waarop je bij bestaande assets omgaat met je spare parts, het hergebruik van delen van de installatie bij verbouw of vernieuwing, de verantwoordelijkheid als eigenaar van de asset bij de afvoer- en sloopketen en Power Management.
Nota Bene: Indien je niet aanwezig bent zonder afmelding vooraf, brengen wij no-show kosten van €75,- in rekening