Tijdens de derde bijeenkomst in het Drieluik Technical Safety hebben we het over; Machineveiligheid.
Machines zijn er in honderden soorten en maten. En voor allerlei verschillende werkgebieden; van verpakkingsmachines tot strooimachines en de bagageband op een vliegveld. Dan moet deze machine voldoen aan de Machinerichtlijn (vanaf 2027 wordt dit de Machineverordening). Dit is een Europese productrichtlijn die eisen stelt aan machines en bijdraagt aan veilig gebruik.
Wat zijn die eisen? Hoe kan je daaraan voldoen? En, hoe gaat dat in de praktijk? Leer van de kennisdragers tijdens deze unieke bijeenkomst!
Programma
Ontvangst en Welkom
Machineveiligheid: de juiste kijk op ‘samenstellen’
Peter Mesie, Specialist Machineveiligheid bij Kader
De term ‘samenstellen’ uit de Machinerichtlijn staat voor een functioneel geheel van machines. Maar, is deze term, en daarmee de Machinerichtlijn, dan ook van toepassing op machines die in de gebruiksfase samengesteld worden tot een functioneel geheel? Peter legt het je uit en gaat daarnaast in op het verschil in definitie van ‘samenstel’ tussen de aankomende Machineverordening en de huidige Machinerichtlijn.
Circulaire polymeren uit gebruikt plastic halen op een veilig manier
John Duys, Plantmanager van SPEAR
SABIC en Plastic Energy hebben een baanbrekende innovatieve recycling unit gebouwd om de productie van gecertificeerde circulaire polymeren uit plastic mogelijk te maken. Deze ontwikkeling brengt de Industrie een stap dichter bij de verandering die nodig is om wereldwijd circulair te worden. Maar, hoe zorg je ervoor dat de machineveiligheid van dit soort innovatieve nieuwe assets gewaarborgd wordt? John vertelt over de stappen die al zijn gezet en legt, samen met Peter Mesie, uit waar nog winst te behalen is. Raak geïnspireerd!
Veiligstellen bij onderhoudssituaties
Paul Hoogerkamp, Voorzitter van de Normcommissie Machineveiligheid en eigenaar MECID BV
Om onderhoud aan assets (machines) te kunnen uitvoeren moeten deze worden veiliggesteld. Zowel in de Machinerichtlijn als in de komende Machineverordening worden de eisen gegeven inzake het veiligstellen bij onderhoud. Deze eisen zijn in lijn met de normen zoals EN-ISO 14118 en EN 50110-1 inzake elektrisch veiligstellen (ook op afstand). De onderliggende veilig-heidseisen zijn ook van belang voor de veiligheid van besturingssystemen. Paul deelt zijn visie op de uitdagingen bij het ontwerpen van (machine)producten die veilig onderhouden kunnen worden en voldoen aan de eisen.
Afsluitend Interactief Diner
*Indien je niet aanwezig bent zonder afmelding vooraf, brengen wij no-show kosten van €75,- in rekening
Deelname is gratis en we kunnen 50 professionals een deelnameplek geven