Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Food, Beverage & Farma

Food, Beverage & Farma

Kennis en Kunde worden ontwikkeld en zijn breed beschikbaar voor asset owners, onderhouds-verantwoordelijken, operators, toeleveranciers, gebruikers en adviseurs. Daarnaast kan de Food, Beverage en Farma-industrie met haar specifieke kennis van onderhoud en de daar invloed op hebbende beleidsomgeving een stimulerende rol vervullen op de verdere ontwikkeling van hoogwaardig onderhoud in Nederland.


Onderhoud binnen de Food, Beverage & Farma-sector behelst onder andere het beheer van en onderhoud rondom de fabricageomgeving van stukproductie van goederen en producteenheden binnen de segmenten voedingsmiddelen, agrofood, dranken, genotsmiddelen en farma. Voorbeelden hiervan zijn onderhoud aan technische installaties, leidingen en pompen, maar ook het beheer van een complete vullijn voor bijvoorbeeld een farmaceutisch preparaat. Deze onderhoudswerkzaamheden zijn erop gericht de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de productiefaciliteiten te optimaliseren en de veiligheid van het product voor de consument te garanderen.

Hiermee draagt onderhoud bij aan de bedrijfsdoelstellingen op het gebied van veiligheid, kwaliteit, milieu en reputatie. Er is een beweging zichtbaar van correctief naar preventief onderhoud. De farmaceutische industrie en de tabaksproducenten zijn hier halverwege de jaren ’90 mee begonnen en zijn verder dan de voedsel- en drankenindustrie, die zich hier pas sinds een paar jaar op richt. De toenemende aandacht voor Asset Management leidt ertoe dat asset owners in kaart brengen welke onderdelen van het productieproces zeer kritisch en welke onderdelen minder kritisch zijn. Voor elk type installatie worden in toenemende mate risicoanalyses uitgevoerd in het kader van een risicogestuurd onderhoudsconcept. Het doel van deze strategie is het optimaal en kosteneffectief beheersen van de geïdentificeerde risico’s. Hierdoor kan het voorkomen dat, na een dergelijke analyse, wordt besloten op bepaalde installaties een ander type onderhoud uit te voeren. 

Food, Beverage & Farma

#

Trend

1

Schaarste aan technisch geschoold personeel

2

Aandacht voor duurzaamheid

3

Aandacht voor operational excellence

4

Behoefte aan samenwerking binnen bedrijf, over bedrijfsonderdelen heen

5

Aanscherping van regelgeving en noodzaak tot compliance


Binnen het algehele Asset Management vallen verschillende onderhoudsmethodieken. Methodieken zoals Total Productive Maintenance (TPM), Value Based Maintenance (VBM) en Reliability Centered Maintenance (RCM) maken binnen het beheer en onderhoud voor de Food, Beverage & Farma-sector een sterke opmars. TPM wordt voornamelijk gedreven door kwaliteitsverbetering en kostenbesparingen. Onderhoud wordt hierbij geïntegreerd in de productie en zo ontstaan er functioneel verantwoordelijken die de Overall Equipment Effectiveness (OEE) van productie-installaties verbeteren. Binnen de VBM-methodiek wordt de invloed van onderhoud op de algehele bedrijfsvoering in kaart gebracht en de bijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen duidelijk gemaakt. Dit is een antwoord op het ‘kosten-imago’ waar de onderhoudsorganisatie in veel gevallen mee kampt. RCM is gebaseerd op het beperken van risico’s door slimmere inzet van onderhoud. 

In welke mate risico’s kunnen worden vermeden, wordt bepaald door multidisciplinaire teams bestaande uit gebruikers, productiemanagers, maintenance managers en maintenance engineers. Deze en andere onderhoudsmethodieken zullen in de komende jaren vaker worden ingezet. Binnen alle toekomstscenario’s wordt verwacht dat onderhoud, meer dan in de huidige situatie, onderdeel wordt van asset management. Er zijn echter wel nuances aan te brengen per toekomstscenario. Bovendien zijn er andere onzekerheden die grote invloed hebben op de uit te voeren beheer- en onderhoudswerkzaamheden.

Kengetallen, Trends en Visie zijn vaak uitgangspunt voor de fysieke bijeenkomsten die de NVDO Sectie Food, Beverage & Farma organiseert. De trends zijn tevens het uitgangspunt van het NVDO Onderhoudskompas, dat jaarlijks wordt opgesteld in samenwerking met de totale achterban.


De website is ook voor de NVDO Sectie Food, Beverage & Farma altijd actueel. U vindt er actueel nieuws, oproepen en aankondigingen van evenementen. Leden van de sectie genieten een aantrekkelijke korting op het portfolio van de NVDO Maintenance Academy en zijn altijd welkom om suggesties aan te dragen voor artikelen in de vakbladen, bijeenkomsten, of anderszins.

 

Nieuws

08-10-2022 7 oktober; Asset Data Management (ADM) NOG 2 PLEKKEN!!

Informatiemanagement in alle fasen van de Asset Life Cycle! Informatie speelt een cruciale rol in het engineeren en o...

07-10-2022 KIDV publiceert Recyclecheck voor metalen verpakkingen

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) publiceert vandaag een nieuwe Recyclecheck, te weten die voor metalen v...

03-10-2022 Lekker Leren in Oktober

Ook in oktober ben je van harte welkom bij de NVDO Maintenance Academy. Het zorgvuldig samengestelde portfolio is van...

15-09-2022 Recyclebaar, plantaardig plastic PEF voor frisdrankenportfolio AMBEV

Het Nederlandse Avantium zal PEF – een 100% plantaardig en recyclebaar alternatief voor plastic – leveren aan AmBev. ...

29-07-2022 FrieslandCampina start proef om stikstofuitstoot in melkveehouderijen te verl...

FrieslandCampina start met Lely en Rabobank een proef om de stikstofuitstoot van melkveebedrijven te verlagen. Een in...

23-07-2022 Lean Six Sigma Green Belt Training start 14 september

De Lean Six Six Sigma Green Belt is onmisbaar voor iedere organisatie die zich continu wil verbeteren en de meeste wa...

22-07-2022 Gist uit bier kan lood zuiveren uit water

Water dat vervuild is met zware metalen zoals lood kunnen we zuiveren met gebruikt biergist. Dat blijkt uit onderzoek...

08-07-2022 Samenwerking voor meer biodiversiteit in Nederland

Met de samenwerking willen Hoopheggen en Nestlé Professional een bijdrage leveren aan de verbetering van de Nederland...

01-07-2022 Smilde Bakery opent vernieuwde fabriek in Edam

De nieuwbouw betreft een vernieuwde en uitgebreide fabriek, twee automatische productielijnen, een nieuw kantoor, een...

16-06-2022 Heinz werkt aan ketchupfles van de toekomst, gemaakt van houtpulp

De ketchupfles van de toekomst kan zomaar eens van hout zijn. Of om precies te zijn: houtpulp. Heinz slaat de handen ...

Belangrijke wijziging voor toestemming voor cookies voor Advertenties en Social Media. Bekijk wat wij gebruiken als we de cookie plaatsen op onze cookie statement pagina.

Als je niet wil dat jouw internetgedrag voor deze doeleinden gebruikt wordt, wijzig dan de Cookie-instellingen.

Instellingen aanpassen