Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Food, Beverage & Farma

Food, Beverage & Farma

Kennis en Kunde worden ontwikkeld en zijn breed beschikbaar voor asset owners, onderhouds-verantwoordelijken, operators, toeleveranciers, gebruikers en adviseurs. Daarnaast kan de Food, Beverage en Farma-industrie met haar specifieke kennis van onderhoud en de daar invloed op hebbende beleidsomgeving een stimulerende rol vervullen op de verdere ontwikkeling van hoogwaardig onderhoud in Nederland.


Onderhoud binnen de Food, Beverage & Farma-sector behelst onder andere het beheer van en onderhoud rondom de fabricageomgeving van stukproductie van goederen en producteenheden binnen de segmenten voedingsmiddelen, agrofood, dranken, genotsmiddelen en farma. Voorbeelden hiervan zijn onderhoud aan technische installaties, leidingen en pompen, maar ook het beheer van een complete vullijn voor bijvoorbeeld een farmaceutisch preparaat. Deze onderhoudswerkzaamheden zijn erop gericht de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de productiefaciliteiten te optimaliseren en de veiligheid van het product voor de consument te garanderen.

Hiermee draagt onderhoud bij aan de bedrijfsdoelstellingen op het gebied van veiligheid, kwaliteit, milieu en reputatie. Er is een beweging zichtbaar van correctief naar preventief onderhoud. De farmaceutische industrie en de tabaksproducenten zijn hier halverwege de jaren ’90 mee begonnen en zijn verder dan de voedsel- en drankenindustrie, die zich hier pas sinds een paar jaar op richt. De toenemende aandacht voor Asset Management leidt ertoe dat asset owners in kaart brengen welke onderdelen van het productieproces zeer kritisch en welke onderdelen minder kritisch zijn. Voor elk type installatie worden in toenemende mate risicoanalyses uitgevoerd in het kader van een risicogestuurd onderhoudsconcept. Het doel van deze strategie is het optimaal en kosteneffectief beheersen van de geïdentificeerde risico’s. Hierdoor kan het voorkomen dat, na een dergelijke analyse, wordt besloten op bepaalde installaties een ander type onderhoud uit te voeren. 

Food, Beverage & Farma

#

Trend

1

Schaarste aan technisch geschoold personeel

2

Aandacht voor duurzaamheid

3

Aandacht voor operational excellence

4

Behoefte aan samenwerking binnen bedrijf, over bedrijfsonderdelen heen

5

Aanscherping van regelgeving en noodzaak tot compliance


Binnen het algehele Asset Management vallen verschillende onderhoudsmethodieken. Methodieken zoals Total Productive Maintenance (TPM), Value Based Maintenance (VBM) en Reliability Centered Maintenance (RCM) maken binnen het beheer en onderhoud voor de Food, Beverage & Farma-sector een sterke opmars. TPM wordt voornamelijk gedreven door kwaliteitsverbetering en kostenbesparingen. Onderhoud wordt hierbij geïntegreerd in de productie en zo ontstaan er functioneel verantwoordelijken die de Overall Equipment Effectiveness (OEE) van productie-installaties verbeteren. Binnen de VBM-methodiek wordt de invloed van onderhoud op de algehele bedrijfsvoering in kaart gebracht en de bijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen duidelijk gemaakt. Dit is een antwoord op het ‘kosten-imago’ waar de onderhoudsorganisatie in veel gevallen mee kampt. RCM is gebaseerd op het beperken van risico’s door slimmere inzet van onderhoud. 

In welke mate risico’s kunnen worden vermeden, wordt bepaald door multidisciplinaire teams bestaande uit gebruikers, productiemanagers, maintenance managers en maintenance engineers. Deze en andere onderhoudsmethodieken zullen in de komende jaren vaker worden ingezet. Binnen alle toekomstscenario’s wordt verwacht dat onderhoud, meer dan in de huidige situatie, onderdeel wordt van asset management. Er zijn echter wel nuances aan te brengen per toekomstscenario. Bovendien zijn er andere onzekerheden die grote invloed hebben op de uit te voeren beheer- en onderhoudswerkzaamheden.

Kengetallen, Trends en Visie zijn vaak uitgangspunt voor de fysieke bijeenkomsten die de NVDO Sectie Food, Beverage & Farma organiseert. De trends zijn tevens het uitgangspunt van het NVDO Onderhoudskompas, dat jaarlijks wordt opgesteld in samenwerking met de totale achterban.


De website is ook voor de NVDO Sectie Food, Beverage & Farma altijd actueel. U vindt er actueel nieuws, oproepen en aankondigingen van evenementen. Leden van de sectie genieten een aantrekkelijke korting op het portfolio van de NVDO Maintenance Academy en zijn altijd welkom om suggesties aan te dragen voor artikelen in de vakbladen, bijeenkomsten, of anderszins.

 

Nieuws

29-09-2021 7,8 oktober: Voorraadbeheersing van Spare Parts (nog 2 plekken beschikbaar)

“Kapitaalgoederen hoeven niet stil te staan als gevolg van logistieke wachttijd” is het uitgangspunt van deze trainin...

10-09-2021 Heineken verduurzaamt: Elektrische tankbiertruck brengt bier naar binnenstad

Bierbrouwer Heineken bevoorraadt voortaan de Amsterdamse cafés in de binnenstad met de allereerste elektrisch aangedr...

27-08-2021 H2 in Agri samenwerking Noord-Holland Noord

Op 15 juli 2021 is de handtekening gezet onder de ‘H2 in Agri Deal’. Hiermee willen Ontwikkelingsbedrijf Noord-Hollan...

29-07-2021 Nieuwe gasdetectietechniek biedt kansen in kwaliteitsbeheer van fruit

Voor gasdetectie zijn momenteel compacte breedbandige MIR SuperContinuum bronnen in opkomst, die een breed spectraal ...

15-07-2021 Forse arbeidsreductie door asperge-oogstrobot met innovatieve motion control

Robots zijn autonome machines die geestdodend of zwaar werk van de mens over kunnen nemen. In de productie-industrie ...

09-07-2021 Enquête NVDO Onderhoudskompas 2021: laatste kans om mee te doen

Het NVDO Onderhoudskompas bestaat uit vier hoofdonderwerpen; Prestatie, Innovatie, Personeel Trends. Onlangs hebben w...

08-07-2021 Agrifirm zet stappen in verduurzaming voedselketen

Royal Agrifirm Group heeft in 2020 gewerkt aan verdere verduurzaming van de voedselketen. De ontwikkelingen worden to...

01-07-2021 Vreugdenhil Dairy Foods wil volledig CO2-neutrale keten in 2050

Vreugdenhil Dairy Foods heeft in 2020, samen met alle partners in de keten, stappen gezet op het gebied van duurzaamh...

01-07-2021 Foodvalley: met grote betrokkenheid

Regio Foodvalley wil in 2050 alle energie die gebruikt wordt duurzaam opwekken. In 2030 moet daarvoor de eerste grote...

17-06-2021 Lamb Weston/Meijer komt met eigen duurzaamheidsagenda

Lamb Weston/Meijer heeft een haar duurzaamheidsverslag 2019-2020 gepubliceerd, met daarin de Duurzaamheidsagenda 2030.

Belangrijke wijziging voor toestemming voor cookies voor Advertenties en Social Media. Bekijk wat wij gebruiken als we de cookie plaatsen op onze cookie statement pagina.

Als je niet wil dat jouw internetgedrag voor deze doeleinden gebruikt wordt, wijzig dan de Cookie-instellingen.

Instellingen aanpassen