Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Food, Beverage & Farma

Food, Beverage & Farma

Kennis en Kunde worden ontwikkeld en zijn breed beschikbaar voor asset owners, onderhouds-verantwoordelijken, operators, toeleveranciers, gebruikers en adviseurs. Daarnaast kan de Food, Beverage en Farma-industrie met haar specifieke kennis van onderhoud en de daar invloed op hebbende beleidsomgeving een stimulerende rol vervullen op de verdere ontwikkeling van hoogwaardig onderhoud in Nederland.


Onderhoud binnen de Food, Beverage & Farma-sector behelst onder andere het beheer van en onderhoud rondom de fabricageomgeving van stukproductie van goederen en producteenheden binnen de segmenten voedingsmiddelen, agrofood, dranken, genotsmiddelen en farma. Voorbeelden hiervan zijn onderhoud aan technische installaties, leidingen en pompen, maar ook het beheer van een complete vullijn voor bijvoorbeeld een farmaceutisch preparaat. Deze onderhoudswerkzaamheden zijn erop gericht de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de productiefaciliteiten te optimaliseren en de veiligheid van het product voor de consument te garanderen.

Hiermee draagt onderhoud bij aan de bedrijfsdoelstellingen op het gebied van veiligheid, kwaliteit, milieu en reputatie. Er is een beweging zichtbaar van correctief naar preventief onderhoud. De farmaceutische industrie en de tabaksproducenten zijn hier halverwege de jaren ’90 mee begonnen en zijn verder dan de voedsel- en drankenindustrie, die zich hier pas sinds een paar jaar op richt. De toenemende aandacht voor Asset Management leidt ertoe dat asset owners in kaart brengen welke onderdelen van het productieproces zeer kritisch en welke onderdelen minder kritisch zijn. Voor elk type installatie worden in toenemende mate risicoanalyses uitgevoerd in het kader van een risicogestuurd onderhoudsconcept. Het doel van deze strategie is het optimaal en kosteneffectief beheersen van de geïdentificeerde risico’s. Hierdoor kan het voorkomen dat, na een dergelijke analyse, wordt besloten op bepaalde installaties een ander type onderhoud uit te voeren. 

Food, Beverage & Farma

#

Trend

1

Schaarste aan technisch geschoold personeel

2

Aandacht voor duurzaamheid

3

Aandacht voor operational excellence

4

Behoefte aan samenwerking binnen bedrijf, over bedrijfsonderdelen heen

5

Aanscherping van regelgeving en noodzaak tot compliance


Binnen het algehele Asset Management vallen verschillende onderhoudsmethodieken. Methodieken zoals Total Productive Maintenance (TPM), Value Based Maintenance (VBM) en Reliability Centered Maintenance (RCM) maken binnen het beheer en onderhoud voor de Food, Beverage & Farma-sector een sterke opmars. TPM wordt voornamelijk gedreven door kwaliteitsverbetering en kostenbesparingen. Onderhoud wordt hierbij geïntegreerd in de productie en zo ontstaan er functioneel verantwoordelijken die de Overall Equipment Effectiveness (OEE) van productie-installaties verbeteren. Binnen de VBM-methodiek wordt de invloed van onderhoud op de algehele bedrijfsvoering in kaart gebracht en de bijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen duidelijk gemaakt. Dit is een antwoord op het ‘kosten-imago’ waar de onderhoudsorganisatie in veel gevallen mee kampt. RCM is gebaseerd op het beperken van risico’s door slimmere inzet van onderhoud. 

In welke mate risico’s kunnen worden vermeden, wordt bepaald door multidisciplinaire teams bestaande uit gebruikers, productiemanagers, maintenance managers en maintenance engineers. Deze en andere onderhoudsmethodieken zullen in de komende jaren vaker worden ingezet. Binnen alle toekomstscenario’s wordt verwacht dat onderhoud, meer dan in de huidige situatie, onderdeel wordt van asset management. Er zijn echter wel nuances aan te brengen per toekomstscenario. Bovendien zijn er andere onzekerheden die grote invloed hebben op de uit te voeren beheer- en onderhoudswerkzaamheden.

Kengetallen, Trends en Visie zijn vaak uitgangspunt voor de fysieke bijeenkomsten die de NVDO Sectie Food, Beverage & Farma organiseert. De trends zijn tevens het uitgangspunt van het NVDO Onderhoudskompas, dat jaarlijks wordt opgesteld in samenwerking met de totale achterban.


De website is ook voor de NVDO Sectie Food, Beverage & Farma altijd actueel. U vindt er actueel nieuws, oproepen en aankondigingen van evenementen. Leden van de sectie genieten een aantrekkelijke korting op het portfolio van de NVDO Maintenance Academy en zijn altijd welkom om suggesties aan te dragen voor artikelen in de vakbladen, bijeenkomsten, of anderszins.

 

Nieuws

09-07-2020 8 september; ISO 55000 in één dag!

Deelnemers hebben na deze eendaagse training inzicht in de toepassingsmogelijkheden van de ISO 55000 en kennen de int...

03-07-2020 Maintenance Webinars Juli 2020; gratis voor iedereen!

Maintenance Webinars Juli 2020; gratis voor iedereen!

01-07-2020 Fungi Factory

Fungi Factory verwerkt normaal gesproken koffiedik vanuit kantoren en verkoopt vervolgens oesterzwammen door aan de h...

25-06-2020 Heineken gaat sixpacks vervoeren met ZES-packs

Bierbrouwer Heineken verbindt zich voor tien jaar aan Zero Emission Solutions (ZES) om bier emissieloos te vervoeren ...

03-06-2020 Grolsch gaat van gas af en bespaart 3 miljoen kuub

Grolsch zet een forse stap richting een CO2-neutrale bierbrouwerij door het ondertekenen van een warmteleveringscontr...

29-05-2020 De kwaliteit van perslucht krijgt steeds meer aandacht

Voedingsmiddelenproducenten weten over het algemeen vrij weinig over de kwaliteit van perslucht. De kwaliteit van de ...

27-05-2020 Koffiedik als bron van nieuw plastic

Koffiedik kan gebruikt worden om bioplastic te maken, op dezelfde manier als ‘verse’ plantenvezels.

17-05-2020 Robotica doet haar intrede

Bedrijfsmatig integreren van robotica als innovatief onderdeel van het productieproces, neemt in rap tempo toe met ma...

09-05-2020 Maintenance Webinars om je kennis op peil te houden in Mei !

In samenwerking met Mainnovation organiseren we in de maand mei diverse maintenance webinars. Wij adviseren je hieraa...

06-05-2020 Grolsch gaat voor zero-waste en zet concrete stappen voorwaarts

Bierbrouwer Grolsch hergebruikt maar liefst 99,8% van haar brouwerij afval. Met verschillende projecten rondom verpak...

Belangrijke wijziging voor toestemming voor cookies voor Advertenties en Social Media. Bekijk wat wij gebruiken als we de cookie plaatsen op onze cookie statement pagina.

Als je niet wil dat jouw internetgedrag voor deze doeleinden gebruikt wordt, wijzig dan de Cookie-instellingen.

Instellingen aanpassen