Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Food, Beverage & Farma

Food, Beverage & Farma

Kennis en Kunde worden ontwikkeld en zijn breed beschikbaar voor asset owners, onderhouds-verantwoordelijken, operators, toeleveranciers, gebruikers en adviseurs. Daarnaast kan de Food, Beverage en Farma-industrie met haar specifieke kennis van onderhoud en de daar invloed op hebbende beleidsomgeving een stimulerende rol vervullen op de verdere ontwikkeling van hoogwaardig onderhoud in Nederland.


Onderhoud binnen de Food, Beverage & Farma-sector behelst onder andere het beheer van en onderhoud rondom de fabricageomgeving van stukproductie van goederen en producteenheden binnen de segmenten voedingsmiddelen, agrofood, dranken, genotsmiddelen en farma. Voorbeelden hiervan zijn onderhoud aan technische installaties, leidingen en pompen, maar ook het beheer van een complete vullijn voor bijvoorbeeld een farmaceutisch preparaat. Deze onderhoudswerkzaamheden zijn erop gericht de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de productiefaciliteiten te optimaliseren en de veiligheid van het product voor de consument te garanderen.

Hiermee draagt onderhoud bij aan de bedrijfsdoelstellingen op het gebied van veiligheid, kwaliteit, milieu en reputatie. Er is een beweging zichtbaar van correctief naar preventief onderhoud. De farmaceutische industrie en de tabaksproducenten zijn hier halverwege de jaren ’90 mee begonnen en zijn verder dan de voedsel- en drankenindustrie, die zich hier pas sinds een paar jaar op richt. De toenemende aandacht voor Asset Management leidt ertoe dat asset owners in kaart brengen welke onderdelen van het productieproces zeer kritisch en welke onderdelen minder kritisch zijn. Voor elk type installatie worden in toenemende mate risicoanalyses uitgevoerd in het kader van een risicogestuurd onderhoudsconcept. Het doel van deze strategie is het optimaal en kosteneffectief beheersen van de geïdentificeerde risico’s. Hierdoor kan het voorkomen dat, na een dergelijke analyse, wordt besloten op bepaalde installaties een ander type onderhoud uit te voeren. 

Food, Beverage & Farma

#

Trend

1

Schaarste aan technisch geschoold personeel

2

Aandacht voor duurzaamheid

3

Aandacht voor operational excellence

4

Behoefte aan samenwerking binnen bedrijf, over bedrijfsonderdelen heen

5

Aanscherping van regelgeving en noodzaak tot compliance


Binnen het algehele Asset Management vallen verschillende onderhoudsmethodieken. Methodieken zoals Total Productive Maintenance (TPM), Value Based Maintenance (VBM) en Reliability Centered Maintenance (RCM) maken binnen het beheer en onderhoud voor de Food, Beverage & Farma-sector een sterke opmars. TPM wordt voornamelijk gedreven door kwaliteitsverbetering en kostenbesparingen. Onderhoud wordt hierbij geïntegreerd in de productie en zo ontstaan er functioneel verantwoordelijken die de Overall Equipment Effectiveness (OEE) van productie-installaties verbeteren. Binnen de VBM-methodiek wordt de invloed van onderhoud op de algehele bedrijfsvoering in kaart gebracht en de bijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen duidelijk gemaakt. Dit is een antwoord op het ‘kosten-imago’ waar de onderhoudsorganisatie in veel gevallen mee kampt. RCM is gebaseerd op het beperken van risico’s door slimmere inzet van onderhoud. 

In welke mate risico’s kunnen worden vermeden, wordt bepaald door multidisciplinaire teams bestaande uit gebruikers, productiemanagers, maintenance managers en maintenance engineers. Deze en andere onderhoudsmethodieken zullen in de komende jaren vaker worden ingezet. Binnen alle toekomstscenario’s wordt verwacht dat onderhoud, meer dan in de huidige situatie, onderdeel wordt van asset management. Er zijn echter wel nuances aan te brengen per toekomstscenario. Bovendien zijn er andere onzekerheden die grote invloed hebben op de uit te voeren beheer- en onderhoudswerkzaamheden.

Kengetallen, Trends en Visie zijn vaak uitgangspunt voor de fysieke bijeenkomsten die de NVDO Sectie Food, Beverage & Farma organiseert. De trends zijn tevens het uitgangspunt van het NVDO Onderhoudskompas, dat jaarlijks wordt opgesteld in samenwerking met de totale achterban.


De website is ook voor de NVDO Sectie Food, Beverage & Farma altijd actueel. U vindt er actueel nieuws, oproepen en aankondigingen van evenementen. Leden van de sectie genieten een aantrekkelijke korting op het portfolio van de NVDO Maintenance Academy en zijn altijd welkom om suggesties aan te dragen voor artikelen in de vakbladen, bijeenkomsten, of anderszins.

 

Nieuws

04-04-2021 Enquête NVDO Onderhoudskompas 2021: Arbeidsmarkt

Het NVDO Onderhoudskompas bestaat uit vier hoofdonderwerpen; Prestatie, Innovatie, Personeel en Trends. We beginnen m...

25-03-2021 Europese financiering voor toepassing robotica en automatisering in landbouw

Het versnellen van de grootschalige toepassing van robotica en automatisering. Dat is het doel van het Robs4Crops pro...

25-03-2021 Maintenance Academy 2021; Het meest complete scholingsprogramma!

De NVDO biedt het meest complete scholingsprogramma in Asset Management, Maintenance in het bijzonder.

18-03-2021 Nieuw platform moet Europese samenwerking voedselveiligheid verbeteren

Het klinkt duurzaam: een servies van melamine waar bamboe en mais als vernieuwende grondstoffen aan worden toegevoegd...

11-03-2021 Ruim 700.000 m3 gezuiverd restwater geleverd

In 2020 heeft Swinkels Family Brewers via de Bavaria brouwerij in Lieshout ruim 700.000 m3 gezuiverd restwater terugg...

23-02-2021 Royal Smilde Bakery start met nieuwbouw in Edam

In Edam is onlangs de symbolische eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van een kantoor met productiehal voor Royal ...

13-02-2021 Regio kijkt vooruit: Regio Deals boeken resultaten

In de afgelopen jaren investeerde het kabinet 950 miljoen euro in de regio om de kwaliteit van leven, wonen en werken...

04-02-2021 UMC Utrecht opent innovatieve gerobotiseerde sterilisatieafdeling

In een nieuw gebouw is het proces volledig vernieuwd. De werkprocessen zijn geautomatiseerd; robots brengen de instru...

21-01-2021 Suiker uit Dinteloord: Cosun verspilt niets meer aan de suikerbiet

Als één product synoniem staat aan West-Brabant dan is het wel suiker. Niet voor niets wordt deze regio de suikerhoek...

07-01-2021 Agro Food Robotics

In 2050 moeten we voor 10 miljard mensen voedsel produceren. Met de huidige technieken hebben we de aarde daarvoor ma...

Belangrijke wijziging voor toestemming voor cookies voor Advertenties en Social Media. Bekijk wat wij gebruiken als we de cookie plaatsen op onze cookie statement pagina.

Als je niet wil dat jouw internetgedrag voor deze doeleinden gebruikt wordt, wijzig dan de Cookie-instellingen.

Instellingen aanpassen