Kennis en
Kunde worden ontwikkeld en zijn breed beschikbaar voor asset owners, onderhouds-verantwoordelijken,
operators, toeleveranciers, gebruikers en adviseurs. Daarnaast kan de Food,
Beverage en Farma-industrie met haar specifieke kennis van onderhoud en de daar
invloed op hebbende beleidsomgeving een stimulerende rol vervullen op de
verdere ontwikkeling van hoogwaardig onderhoud in Nederland.
Onderhoud binnen de Food, Beverage & Farma-sector behelst onder andere
het beheer van en onderhoud rondom de fabricageomgeving van stukproductie van
goederen en producteenheden binnen de segmenten voedingsmiddelen, agrofood,
dranken, genotsmiddelen en farma. Voorbeelden hiervan zijn onderhoud aan
technische installaties, leidingen en pompen, maar ook het beheer van een
complete vullijn voor bijvoorbeeld een farmaceutisch preparaat. Deze
onderhoudswerkzaamheden zijn erop gericht de beschikbaarheid en betrouwbaarheid
van de productiefaciliteiten te optimaliseren en de veiligheid van het product
voor de consument te garanderen.
Hiermee draagt
onderhoud bij aan de bedrijfsdoelstellingen op het gebied van veiligheid,
kwaliteit, milieu en reputatie. Er is een beweging zichtbaar van correctief
naar preventief onderhoud. De farmaceutische industrie en de tabaksproducenten
zijn hier halverwege de jaren ’90 mee begonnen en zijn verder dan de voedsel-
en drankenindustrie, die zich hier pas sinds een paar jaar op richt. De
toenemende aandacht voor Asset Management leidt ertoe dat asset owners in kaart
brengen welke onderdelen van het productieproces zeer kritisch en welke
onderdelen minder kritisch zijn. Voor elk type installatie worden in toenemende
mate risicoanalyses uitgevoerd in het kader van een risicogestuurd
onderhoudsconcept. Het doel van deze strategie is het optimaal en
kosteneffectief beheersen van de geïdentificeerde risico’s. Hierdoor kan het
voorkomen dat, na een dergelijke analyse, wordt besloten op bepaalde
installaties een ander type onderhoud uit te voeren.
Food, Beverage & Farma
|
#
|
Trend
|
1
|
Schaarste aan technisch geschoold
personeel
|
2
|
Aandacht voor duurzaamheid
|
3
|
Aandacht voor operational excellence
|
4
|
Behoefte aan samenwerking binnen
bedrijf, over bedrijfsonderdelen heen
|
5
|
Aanscherping van regelgeving en noodzaak
tot compliance
|
Binnen het algehele Asset Management vallen verschillende onderhoudsmethodieken.
Methodieken zoals Total Productive Maintenance (TPM), Value Based Maintenance
(VBM) en Reliability Centered Maintenance (RCM) maken binnen het beheer en
onderhoud voor de Food, Beverage & Farma-sector een sterke opmars. TPM wordt
voornamelijk gedreven door kwaliteitsverbetering en kostenbesparingen.
Onderhoud wordt hierbij geïntegreerd in de productie en zo ontstaan er
functioneel verantwoordelijken die de Overall Equipment Effectiveness (OEE) van
productie-installaties verbeteren. Binnen de VBM-methodiek wordt de invloed van
onderhoud op de algehele bedrijfsvoering in kaart gebracht en de bijdrage aan
de bedrijfsdoelstellingen duidelijk gemaakt. Dit is een antwoord op het
‘kosten-imago’ waar de onderhoudsorganisatie in veel gevallen mee kampt. RCM is
gebaseerd op het beperken van risico’s door slimmere inzet van onderhoud.
In welke mate risico’s
kunnen worden vermeden, wordt bepaald door multidisciplinaire teams bestaande
uit gebruikers, productiemanagers, maintenance managers en maintenance
engineers. Deze en andere onderhoudsmethodieken zullen in de komende jaren
vaker worden ingezet. Binnen alle toekomstscenario’s wordt verwacht dat
onderhoud, meer dan in de huidige situatie, onderdeel wordt van asset
management. Er zijn echter wel nuances aan te brengen per toekomstscenario.
Bovendien zijn er andere onzekerheden die grote invloed hebben op de uit te
voeren beheer- en onderhoudswerkzaamheden.
Kengetallen, Trends en
Visie zijn vaak uitgangspunt voor de fysieke bijeenkomsten die de NVDO Sectie
Food, Beverage & Farma organiseert. De trends zijn tevens het uitgangspunt
van het NVDO Onderhoudskompas, dat jaarlijks wordt opgesteld in samenwerking
met de totale achterban.

De website is ook voor de NVDO Sectie
Food, Beverage & Farma altijd actueel. U vindt er actueel nieuws, oproepen
en aankondigingen van evenementen. Leden van de sectie genieten een
aantrekkelijke korting op het portfolio van de NVDO Maintenance Academy en zijn
altijd welkom om suggesties aan te dragen voor artikelen in de vakbladen,
bijeenkomsten, of anderszins.