Het Limburgse VDL overweegt in samenwerking met het Zwitserse bedrijf Destinus drones te produceren voor het Nederlandse leger, zo meldt het FD op basis van gesprekken met betrokkenen. Destinus bevestigt de mogelijke samenwerking, maar VDL en het Nederlandse ministerie van Defensie onthouden zich vooralsnog van commentaar.
Het zou gaan om drones die worden aangedreven door straalmotoren, oftewel onbemande straaljagers, die in samenwerking met VDL geproduceerd zouden worden. Of die productie daadwerkelijk in Limburg plaatsvindt, is nog niet zeker.
50 miljoen per stuk
Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft eerder aangekondigd miljarden euro’s te willen investeren in drones. Sindsdien gonst het van de speculaties, zegt FD-journalist Hans de Jongh: “Wie gaat welke drones waar maken?” Hoeveel geld met deze specifieke deal gemoeid is, is onbekend, maar volgens De Jongh zouden de drones van Destinus zo’n 50 miljoen euro per stuk kosten.
De voormalige Nedcar-fabriek van VDL in Zuid-Limburg staat momenteel leeg. “Voor het eerst is er nu een bedrijf dat expliciet aangeeft samen met VDL drones te willen maken,” aldus De Jongh. Een woordvoerder van Destinus Nederland, gevestigd in Hengelo, meldt aan het FD dat de productie van de straaljagerdrones met VDL inmiddels is opgestart.
Oprichter met Russische roots
Destinus werd opgericht door Mikhail Kokorich, een Russische ondernemer die zich openlijk tegen de Russische invasie van Oekraïne en het regime van Vladimir Poetin heeft uitgesproken. Volgens De Jongh heeft Kokorich inmiddels afstand gedaan van zijn Russische paspoort. Het bedrijf heeft sinds 2023 een vestiging in Nederland en levert voornamelijk grote drones aan Oekraïne. Naar verluidt zouden meer dan duizend van deze toestellen door Nederland gefinancierd en vervolgens aan het Oekraïense leger gedoneerd zijn.
Overname in Nederland
Recentelijk heeft Destinus de boedel van het failliete Nederlandse dronebedrijf Aerialtronics overgenomen. “Een klein bedrijf met interessante technologie,” zegt De Jongh. De overname komt op een moment waarop de Nederlandse dronesector volop in beweging is door de ambitieuze plannen van het ministerie van Defensie.
Met dank aan Techniek in Limburg