Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Food, Beverage & Farma

Food, Beverage & Farma

Binnen deze NVDO Sectie wordt kennis en kunde verder ontwikkeld en is breed beschikbaar voor asset owners, onderhoudsverantwoordelijken, operators, toeleveranciers, gebruikers en adviseurs. Daarnaast kan de industrie met haar specifieke kennis van onderhoud en de daar invloed op hebbende beleidsomgeving een stimulerende rol vervullen op de verdere ontwikkeling van hoogwaardig onderhoud in Nederland. De voedingsindustrie is belangrijk voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid.

Onderhoud binnen de Food, Beverage & Farma-sector behelst onder andere het beheer van en onderhoud rondom de fabricageomgeving van stukproductie van goederen en producteenheden binnen de segmenten voedingsmiddelen, agrofood, dranken, genotsmiddelen en farma. Voorbeelden hiervan zijn onderhoud aan technische installaties, leidingen en pompen, maar ook het beheer van een complete vullijn voor bijvoorbeeld een farmaceutisch preparaat. Deze onderhoudswerkzaamheden zijn erop gericht de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de productiefacili teiten te optimaliseren en de veiligheid van het product voor de consument te garanderen.

Hiermee draagt onderhoud bij aan de bedrijfsdoelstellingen op het gebied van veiligheid, kwaliteit, milieu en reputatie. Er is een beweging zichtbaar van correctief naar preventief onderhoud. De farmaceutische industrie en de tabaksproducenten zijn hier halverwege de jaren ’90 mee begonnen en zijn verder dan de voedsel- en drankenindustrie, die zich hier pas sinds een paar jaar op richt. De toenemende aandacht voor asset management leidt ertoe dat asset owners in kaart brengen welke onderdelen van het productieproces zeer kritisch en welke onderdelen minder kritisch zijn. Voor elk type installatie worden in toenemende mate risicoanalyses uitgevoerd in het kader van een risicogestuurd onderhoudsconcept. Het doel van deze strategie is het optimaal en kosteneffectief beheersen van de geïdentificeerde risico’s. Hierdoor kan het voorkomen dat, na een dergelijke analyse, wordt besloten op bepaalde installaties een ander type onderhoud uit te voeren. 



Binnen het algehele asset management vallen verschillende onderhoudsmethodieken. Methodieken zoals Total Productive Maintenance (TPM), Value Based Maintenance (VBM) en Reliability Centered Maintenance (RCM) maken binnen het beheer en onderhoud voor de Food, Beverage & Farma-sector een sterke opmars. TPM wordt voornamelijk gedreven door kwaliteitsverbetering en kostenbesparingen. Onderhoud wordt hierbij geïntegreerd in de productie en zo ontstaan er functioneel verantwoordelijken die de Overall Equipment Effectiveness (OEE) van productie-installaties verbeteren. Binnen de VBM-methodiek wordt de invloed van onderhoud op de algehele bedrijfsvoering in kaart gebracht en de bijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen duidelijk gemaakt. Dit is een antwoord op het ‘kosten-imago’ waar de onderhoudsorganisatie in veel gevallen mee kampt. RCM is gebaseerd op het beperken van risico’s door slimmere inzet van onderhoud. 

In welke mate risico’s kunnen worden vermeden, wordt bepaald door multidisciplinaire teams bestaande uit gebruikers, productiemanagers, maintenance managers en maintenance engineers. Deze en andere onderhoudsmethodieken zullen in de komende jaren vaker worden ingezet. Binnen alle toekomstscenario’s wordt verwacht dat onderhoud, meer dan in de huidige situatie, onderdeel wordt van asset management. Er zijn echter wel nuances aan te brengen per toekomstscenario. Bovendien zijn er andere onzekerheden die grote invloed hebben op de uit te voeren beheer- en onderhoudswerkzaamheden.

In haar Visiedocument presenteerde de NVDO kentallen, trends en Visie. Daarbij is scenarioplanning als uitgangspunt genomen. Bent u geïnteresseerd in dit Visiedocument, dan vindt u HIER de digitale versie.

Kengetallen, Trends en Visie zijn vaak uitgangspunt voor de fysieke bijeenkomsten die de NVDO Sectie Food, Beverage & Farma organiseert. De trends zijn tevens het uitgangspunt van het NVDO Onderhoudskompas, dat jaarlijks wordt opgesteld in samenwerking met de totale achterban. 

De website is ook voor de NVDO Sectie Food, Beverage & Farma altijd actueel. U vindt er actueel nieuws, oproepen en aankondigingen van evenementen. Leden van de sectie genieten een aantrekkelijke korting op het portfolio van de NVDO Maintenance Academy en zijn altijd welkom om suggesties aan te dragen voor artikelen in de vakbladen, bijeenkomsten, of anderszins.

 

Nieuws

30-07-2018 7 september; Storingsanalyse, maar dan Anders!

De NVDO cursus “Storingsanalyse, maar dan Anders!” biedt deelnemers een complete aanpak voor het effectief en efficië...

27-07-2018 11/12 september; Organisatie van Onderhoud

Tijdens deze intensieve tweedaagse cursus leert u een goed inzicht te krijgen in de belangrijkste aspecten van en me...

26-07-2018 Verkiezing Maintenance Manager van het Jaar 2019, doe je mee?

De NVDO gaat op zoek naar de opvolger van Maarten Habets, Maintenance Manager van het Jaar 2018 (Emerald Kalama Chemi...

18-07-2018 Innoveren met het Digital Food Processing Initiative

Digital Food Processing Initiative (DFPI) is recent gelanceerd. ‘We geven bedrijven inzicht in de mogelijkheden en he...

12-07-2018 Unilever stelt eigen apparatuur toegankelijk

Unilever Research & Development vestigt zich momenteel op Wageningen Campus en gaat deelnemen aan deze aanpak.

20-06-2018 Risico’s van circulaire economie

De Nederlandse overheid wil naar een circulaire economie, waarin bij alles wat wordt geproduceerd ook weer wordt herg...

18-06-2018 Studiegids Maintenance Academy; het meest complete scholingsprogramma

De NVDO biedt het meest complete scholingsaanbod in Asset Management, Maintenance in het bijzonder.

11-06-2018 Fors op energie besparen dankzij zuinige compressor

Eén miljoen zakken chips per dag produceert de fabriek van PepsiCo in Broek op Langedijk. Bekende merken als Lays, Ha...

07-06-2018 Werken met Gevaarlijke Stoffen van start

Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars: per jaar overlijden 3.000 mensen door de gevolgen van werken met gevaarlij...

02-06-2018 Ambitieus Europees samenwerkingsproject in de foodsector

Het Centre of Expertise Water Technology (CEW), onderdeel van WaterCampus Leeuwarden is een Europees project Value-ad...

Belangrijke wijziging voor toestemming voor cookies voor Advertenties en Social Media. Bekijk wat wij gebruiken als we de cookie plaatsen op onze cookie statement pagina.

Als je niet wil dat jouw internetgedrag voor deze doeleinden gebruikt wordt, wijzig dan de Cookie-instellingen.

Instellingen aanpassen