Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Topkwaliteit bioplastic zoekt investeerders

Vrijdag, 19 mei 2017 12:44
Topkwaliteit bioplastic zoekt investeerders

We wisten al dat het mogelijk is om PHA-bioplastic te maken van rioolslib. Een pilot in Brabant laat zien dat het mogelijk is om PHA met 70 procent lagere milieu-impact te maken. Dat meldt waterschap Brabantse Delta. PHA is een bijzondere klasse bioplastic, die goed afbreekbaar is en een lage milieu-impact heeft. De waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Scheldestromen en wetterskip Fryslan hebben samen met SNB, Stowa en de marktpartijen Veolia en KNN onderzocht hoe PHA op een consistente manier en met een hoge kwaliteit gemaakt kan worden met behulp van de actieve biomassa uit een rioolwaterzuivering.

Het geproduceerde PHA had consistente thermische en mechanische eigenschappen die vergelijkbaar en soms zelfs beter zijn dan PHA dat nu op de markt is. Bovendien zijn er veel mogelijkheden om de kwaliteit te sturen.

Duurzaam plastic
Bijzonder is dat PHA met een hoog molecuulgewicht gemaakt kan worden en met lagere smeltpunten. Dit biedt perspectief op unieke toepassingen voor dit PHA. Bijvoorbeeld voor het maken van vezels van PHA of het verbeteren van de kwaliteit van polymelkzuur, PLA. Een aantal ondernemers heeft het plastic inmiddels met succes verwerkt: in festivalmuntjes, kratjes voor waterplanten en vislood om loodvrij te vissen.

Met de veelbelovende resultaten onder de arm gaan de betrokken partijen nu op zoek naar investeerders en ondernemers die producten willen maken van het duurzame plastic.

In het nu afgesloten project werd per week 1 kilo plastic geproduceerd door de bacteriën in de rioolwaterzuivering in Bath. Het is nu de bedoeling om dit proces via een demonstratiefase van 100 kilo plastic per week op te schalen naar 100.000 kilo per week. Op die manier kan het proces op een verantwoorde manier verder ontwikkeld worden en de kosten nog verder worden verlaagd, meldt Brabantse Delta.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten