Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Rijkswaterstaat houdt geld over bij Ruimte voor de Rivier

Donderdag, 12 januari 2017 08:25
Rijkswaterstaat houdt geld over bij Ruimte voor de Rivier
Het is kruip-door-sluip-door met de auto tussen het Gelderse Heerde en de IJssel. Smalle landweggetjes. Tussen de bomen is aan weerszijden vooral akkerland en weiland te zien. Sporadisch staan er huizen en boerderijen. En dan opeens, achter de dijk, doemen de 'Veessense Deltawerken' op.

Werkzaamheden aan de achthonderd meter lange brug naast de IJssel bij het Gelderse Veessen. Als het water in de IJssel extreem hoog komst te staan, gaan de stalen kleppen onder de brug open en kan het overtollige water wegstromen. De brug is aangelegd door bouwer Boskalis en ingenieursbedrijf Van Hattum en Blankevoort. De installatie – inlaat in jargon – is bedoeld om bij hoogwater de IJssel min of meer te verleggen over een breedte van vijfhonderd- tot vijftienhonderd meter. Het diepere doel is om overstromingen bij hoogwater te voorkomen en de dijken bij het dorp Veessen en wijde omgeving niet te overbelasten.

Ruimte voor de Rivier
De IJssel bij Veessen is slechts een van de 34 locaties van het project Ruimte voor de Rivier, maar wel een van de duurste. Naast de inlaat zijn onder meer nieuwe dijken, dertien bruggen, negen stuwen en drie gemalen gebouwd. Kosten: €200 mln. Minstens net zo opvallend als de brug van achthonderd meter is het feit dat het hele project bij Veessen is opgeleverd binnen budget. Sterker nog, dat geldt voor het hele programma Ruimte voor de Rivier. Het Rijk stelde €2,4 mrd beschikbaar om uiterwaarden te vergraven, dijken te verleggen en kribben te verlagen. Nu het hele programma bijna is afgerond, is er zelfs geld over. 'We zijn er trots op dat zo’n groot programma binnen budget is gebleven’, zegt Edgar Keukenmeester, bij Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de beheersing van de kosten en risico’s bij Ruimte voor de Rivier. ‘Er zijn nog enkele projecten die afgerond moeten worden, maar we kunnen die conclusie nu al trekken. We houden €50 mln tot €60 mln over, en als de laatste projecten zonder verrassingen worden afgerond kan dat nog oplopen.’

De grote kunst is volgens Keukenmeester vooral geweest om zo vroeg mogelijk met alle betrokken partijen te overleggen. Concreet komt het er op neer dat veel uitwerking van de plannen aan de waterschappen, de provincies en in enkele gevallen aan de gemeente is gelaten. Zij kennen het gebied, hebben contact met de burgers en zien soms mogelijkheden om andere ruimtelijke plannen – zoals de gebiedsontwikkeling van het eiland Veur Lent bij Nijmegen of de verbetering van de haven bij een industrieterrein in Gorinchem – met Ruimte voor de Rivier te combineren.

Al na tien jaar grotendeels klaar
Het klinkt misschien wat klef, maar het scheelt tijd en geld als Rijkswaterstaat vroegtijdig met lokale partijen en inwoners om tafel gaat zitten, naar bezwaren luistert en daar zo veel mogelijk rekening mee houdt. Dat betekent niet dat alles kan. Er moesten nog steeds 150 mensen verhuizen door Ruimte voor de Rivier, maar het overleg maakt het proces wel soepeler. Keukenmeester: ‘We hebben in december 2006 besloten dit programma te gaan uitvoeren. Normaal had de uitvoering tot en met 2025 geduurd, gezien de tijd die het wijzigen van bestemmingsplannen en juridische procedures kan kosten. Nu zijn we na tien jaar grotendeels klaar.’ Een andere kostenbesparing is behaald door marktpartijen vroeg te betrekken bij de uitvoering. Bij een reguliere aanbestedingsprocedure wordt alles van te voren bedacht en als totaalpakket bij de inschrijvende bouwers neergelegd. Nu is eerder in overleg getreden met bouwers. Dat scheelde dubbel werk en zij konden kostenbesparende innovaties inbrengen.

Aangekocht land dient als smeermiddel
Terug naar Veessen. Ook hier is de andere werkwijze ingezet door opdrachtgever waterschap Vallei en Veluwe. In goed overleg zijn de bewoners van enkele boerderijen uitgekocht, zonder onteigeningen. De gekochte grond is ingezet als smeermiddel bij de ruilverkaveling voor de boeren die in het gebied hun vee laten grazen. Door aan de kant van Veessen de inlaat iets verder naar het westen aan te leggen bleef de historische boerderij 'De Holle Wand' gespaard.

Dan de samenwerking met de bouwers. De inlaat komt goedkoper uit doordat ingenieursbureau Van Hattum en Blankevoort ontdekte dat stalen kleppen hier betrouwbaarder zijn dan de geplande betonnen exemplaren. Bovendien maakte de keus voor staal het mogelijk de mechanische bediening van de kleppen, die normaal in de constructie ingebouwd wordt, aan de buitenkant te plaatsen. Hierdoor is onderhoud eenvoudiger en goedkoper. De meest innovatieve oplossing is dat de zuigers bij hoogwater met een mobiele generator – die binnen twaalf uur van bovenaf op de brug alle kleppen een voor een opent – van stroom wordt voorzien. Hierdoor zijn maar twee auto’s (waarvan een reservevoertuig) met zo’n 'powerpack' nodig in plaats van zestig installaties bij alle kleppen.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten