Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Niet wachten op omgevingswet voor stedelijke kavelruil

Donderdag, 26 januari 2017 10:40
Niet wachten op omgevingswet voor stedelijke kavelruil

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IaM) en het Kadaster gaan bewoners, bedrijven en overheden ondersteunen b? stedelijke kavelruil. Ze willen het vrijwillig ruilen van gronden stimuleren als nieuwe methode voor gebiedsontwikkeling.

Quickscan en stappenplan
I&M en Kadaster ontwikkelden hiervoor een stimuleringsprogramma, dat vooruitloopt op de invoering van de Omgevingswet. Tien pilotprojecten zijn inmiddels begonnen om stedelijke kavelruil actief toe te passen. In februari worden de eerste resultaten uit de pilots verwacht. Dan komt er ook een Quickscan beschikbaar voor overheden, bewoners en bedrijven die willen uitzoeken of hun plannen zich lenen voor kavelruil. Ook komt er een stappenplan waarmee initiatiefnemers aan de slag kunnen.

Vrijwillige afspraken
Stedelijke kavelruil biedt eigenaren van onroerend goed de mogelijkheid om op vrijwillige basis met elkaar in gesprek te gaan en samen afspraken te maken over een nieuwe inrichting van het gebied. Om de ambitie te realiseren kunnen eigendommen geruild worden op een manier dat alle partijen er baat bij hebben. Dit geldt voor iedereen die eigenaar is van onroerend goed, dus niet exclusief voor gemeenten of professionals, zo meldt I&M. Het ministerie beschouwt het instrument als een methode waarmee bewoners en bedr?ven zelf het initiatief kunnen nemen om hun leefomgeving te veranderen. Redenen daarvoor kunnen zijn dat de behoefte aan het gebruik van onroerend goed is veranderd. Ook ontwikkelingen als krimp, leegstand en verduurzaming kunnen aanleiding zijn voor een nieuwe inrichting van een gebied.

Compact centrum 
Bij de pilots gaat het bijvoorbeeld om het compacter maken van een centrumgebied (Assen. Doetinchem‚ Steenwijk), binnenstedelijk bouwen (Enschede), of herstructurering/transformatie van bedrijventerreinen (Heemskerk, Helmond, Leiden. Werkendam en Zevenaar). De tiende pilot heeft betrekking op een recreatiepark bij Het Tonselseveld (Ermelo).

Vanaf 2019 wordt stedelijke kavelruíl wettelijk mogel?k gemaakt in de Omgevingswet. Met het stimuleringsprogramma biedt het ministerie nu ai mogelijkheden om ermee aan de slag te gaan

Klik HIER om naar het stimuleringsprogramma te gaan.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten