Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Meer toezicht op verplichte energiebesparing

Dinsdag, 13 december 2016 03:30
Meer toezicht op verplichte energiebesparing

Omgevingsdiensten krijgen van het kabinet twintig extra toezichthouders die moeten zorgen voor meer energiebesparing in kantoorgebouwen. Het kabinet schroeft de energie-eisen aan kantoren op. Het extra toezicht op naleving van die eisen moet binnen enkele jaren een forse vermindering van energieverbruik opleveren.
Label C
Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer waarin minister Stef Blok (Binnenlandse Zaken) een wettelijke verplichting voor kantooreigenaren aankondigt. Vanaf 2023 mag geen enkel kantoor in Nederland een slechter energielabel hebben dan label C. Gebouwen met een slechter label, mogen dan niet meer worden gebruikt. De maatregel verplicht alle gebouweigenaren om hun pand zuiniger te maken. Volgens het kabinet is dat geen probleem, omdat de investering zich terugbetaalt via een lagere energierekening voor de eigenaar.

Toezicht schiet tekort
De maatregel is een aanscherping van het huidige beleid. Bedrijven en instellingen die veel energie gebruiken (meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas), zijn nu al verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als de terugverdientijd onder de vijf jaar ligt. Gemeenten en omgevingsdiensten moeten controleren of dat gebeurt, maar dat toezicht schiet tekort, volgens het kabinet. Om die reden zijn sinds deze maand twintig extra toezichthouders voor de omgevingsdiensten beschikbaar. Zij helpen ook bij regionale projecten voor energiebesparing. Naar verwachting levert de betere controle in 2023 ruim 16 petajoule energiebesparing op, zo meldt het kabinet.

Uitzondering monumenten
Voorlopig geldt de verplichting alleen voor kantoren, waarbij nog een uitzondering is gemaakt voor heel kleine kantoren en monumentale panden. Wel onderzoekt het kabinet wat de mogelijkheden zijn om aanvullende eisen te stellen aan andere gebouwen, zoals scholen, zorginstellingen, sporthallen, musea en winkels.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten