Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Komt de Dutch Windwheel in 2025?

Dinsdag, 13 december 2016 12:53
Komt de Dutch Windwheel in 2025?

Een consortium van bedrijven heeft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het Rotterdamse duurzaamheidsicoon Dutch Windwheel in 2025 te realiseren. Hiervoor onderzoekt het consortium circulaire verdienmodellen.

Dat schrijft NVDO Lidbedrijf Dura Vermeer in een persbericht. Het bouwconcern is samen met Bam, ingenieursbureau Arup, Deltares, energieleverancier Eneco, technologieconcerns Huawei en Siemens, Spie, Mammoet, TNO, ECN, Evides en Windwheel Corporation betrokken bij de Stichting Innovatieprogramma Dutch Windwheel.

De Dutch Windwheel is een cirkelvormig gebouw dat aan de Rotterdamse Merwe-Vierhavens verrijst en zelf windenergie opwekt zonder bewegende delen. De constructie moet Rotterdam verrijken met innovaties op het gebied van duurzaamheid en de circulaire economie. Zo biedt de Dutch Windwheel ruimtes voor woningen, een hotel, een restaurant en kantoorruimtes. De infographic laat zien welke duurzame innovaties in de Dutch Windwheel tot stand komen.

Circulaire verdienmodellen
Volgens de bedrijven die deelnemen aan het Innovatieprogramma Dutch Windwheel moet een deel van de innovaties nog worden doorontwikkeld om de constructie daadwerkelijk te realiseren. Daarom heeft het consortium zich tot doel gesteld om nieuwe technologieën en verdienmodellen te ontwikkelen, die de toeristische en economische trekpleister in Rotterdam waarmaken. Op die manier zeggen de bedrijven een circulaire economie te stimuleren.

Dutch Windwheel circulaire economie
Bij de ontwikkeling van circulaire verdienmodellen worden producten zoveel mogelijk als diensten aangeboden, in plaats van verkocht of verhuurd. Zo wil het consortium geen verlichting voor de Dutch Windwheel kopen, maar licht als een dienst afnemen. Andere verdienmodellen die product als dienst aanbieden, zouden ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld de gevel of het casco van de bouw. “Doordat de producent eigenaar blijft, stimuleer je het gebruik van duurzame, herbruikbare en kwalitatieve producten”, zegt ontwikkelaar Ester Vrij, die namens Dura Vermeer bij het innovatieprogramma betrokken is, in het persbericht.


Duurzame vastgoedfinanciering
In het innovatieprogramma zegt Dura Vermeer onderzoek te doen naar nieuwe vormen van vastgoedfinanciering. Vrij: “Normaal wordt een project gefinancierd door banken of beleggers. We bekijken of dit anders kan.” Naast de vastgoedfinanciering, wil Dura Vermeer ook circulaire verdienmodellen ontwikkelen voor het ruimtegebruik in de Dutch Windwheel.

De bedrijven in het Innovatieprogramma Dutch Windwheel streven ernaar om het gebouw in 2025 waar te maken.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten