Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Innoveren met het Digital Food Processing Initiative

Woensdag, 18 juli 2018 05:36
Innoveren met het Digital Food Processing Initiative
Digital Food Processing Initiative (DFPI) is recent gelanceerd. ‘We geven bedrijven inzicht in de mogelijkheden en helpen hen met kennis van food én high tech systemen. Zo kunnen ze snel de vertaalslag maken van idee naar markt,’ aldus Ben Langelaan, Research Manager Food Technology in Wageningen en lid van de stuurgroep DFPI.




De ambitie van DFPI is om wereldwijd hét consortium voor digitale aangestuurde voedselproductie te worden. ‘De gecombineerde expertise van food én digitale technologie is uniek, en juist daarmee helpen we bedrijven grote stappen vooruit,’ zegt Pieter Debrauwer, Research Manager bij TNO/AMSYSTEMS Center, en lid van de stuurgroep DFPI. ‘De ene keer is het bijvoorbeeld nodig om de receptuur te veranderen om een aantrekkelijk product te maken, de andere keer moet de equipment aangepast worden om de juiste proces condities te krijgen.’

Meer dan 3D-printen
DFPI concentreert zich op 5 innovatierichtingen: duurzaamheid, gepersonaliseerd voedsel, on demand voedselproductie, nieuwe vormen en smaken en nieuwe sociale ervaringen. Tot nu toe zijn er op het gebied van voeding vooral leuke toepassingen van 3D-printen, zoals pasta in nieuwe vormen. Beide organisaties verwachten een nog veel grotere maatschappelijke impact van digitale technieken.

On demand productie kan leiden tot minder voedselverspilling, en met gepersonaliseerde voeding kan bijvoorbeeld voor ouderen en sporters speciale eiwitrijke producten gemaakt worden. 3D-printen kan de functionaliteit van voeding veranderen door nieuwe structuren, texturen en smaken te maken. Dit biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld mensen met slikproblemen. De verwachting is dat digitale technieken de productie, locatie en logistiek van de voedselproductie drastisch veranderen.

Kennismaken
Voedingsmiddelenfabrikanten, ingrediëntenleveranciers, machinefabrikanten, cateraars en retailers en andere geïnteresseerde partijen kunnen op 29 juni alvast de proef op de som nemen en zich oriënteren op de mogelijkheden van digitale food processing.. Er zijn die dag diverse demonstraties van 3D food printing, en presentaties over succesvolle toepassingen van digitale technieken in de voedingsmiddelenindustrie. De officiële lancering van DFPI vindt plaats om 11.30 uur door Prof. Dr. Ir. Arthur Mol, Rector Magnificus en vice-president Executive Board WUR. Leer meer over het programma en meld u aan op op de evenementspagina van de 3D Food Printing Experience.

Initiatiefnemers
DFPI is een gezamenlijk initiatief van Wageningen Food & Biobased Research, de Wageningse leerstoelgroepen Food Process Engineering en Physics and Physical Chemistry of Foods, en AMSYSTEMS Center, een samenwerking tussen TNO Equipment for Additive Manufacturing en TU Eindhoven High Tech Systems Center.

Wij lazen dit in linkmagazine

Belangrijke wijziging voor toestemming voor cookies voor Advertenties en Social Media. Bekijk wat wij gebruiken als we de cookie plaatsen op onze cookie statement pagina.

Als je niet wil dat jouw internetgedrag voor deze doeleinden gebruikt wordt, wijzig dan de Cookie-instellingen.

Instellingen aanpassen