Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Groen licht voor vierentwintig duurzame projecten

Maandag, 03 juli 2017 09:11
Groen licht voor vierentwintig duurzame projecten
De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) ingestemd met vierentwintig nieuwe projecten onder de Crisis- en herstelwet. Dit betekent dat gemeenten nieuwe duurzame ontwikkelingen in gang kunnen zetten, zoals een oud industrieterrein verbouwen tot een modern en duurzaam bedrijvenpark en woningen bouwen op een leegstaand bedrijventerrein. De gemeenten lopen hiermee vooruit op de Omgevingswet. 
De nieuwe projecten vormen de zestiende tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. In totaal maken meer dan 150 gemeenten al gebruik van de mogelijkheden van de Crisis- en herstelwet. Voor duurzame en innovatieve projecten mogen zij tijdelijk afwijken van bestaande wet- en regelgeving.

Energienet Ameland
Een voorbeeld van een duurzaam project dat groen licht kreeg van de ministerraad is de bouw van het duurzame energienet in Ameland. De gemeente Ameland wil dat het eiland in 2020 op een duurzame manier in haar eigen energiebehoefte voorziet. Daarom realiseerde de gemeente begin 2016 het zonnepark Ameland. Door gebruik te maken van de instrumenten van de Crisis- en herstelwet bouwt het eiland één slim energienetwerk met de mogelijkheid om energie op te slaan. Door het bestaande mijnbouwplatform Ameland Westgat op dit netwerk aan te sluiten en van elektriciteit te voorzien, stoot het platform dan geen CO2 meer uit.

De Efteling: een duurzaam attractiepark
Ook NVDO’s Lidbedrijf De Efteling krijgt toestemming om gebruik te maken van de mogelijkheden van de Crisis- en herstelwet. Het attractiepark in Kaatsheuvel is continu in ontwikkeling en wil wegwijzers, bankjes, afvalbakken en andere kleine bouwwerken als een sprookjesboshuisje plaatsen. De Crisis- en herstelwet maakt onder voorwaarden mogelijk dat zij dit zonder vergunning kunnen doen. Ook stimuleert de regeling het toepassen van duurzame energiesystemen zoals zonnecollectoren. Dit maakt het park duurzamer en toekomstbestendig.

Nu al aan de slag met het omgevingsplan
In de zestiende tranche worden achttien gemeenten toegevoegd aan het experiment bestemmingsplan verbrede reikwijdte. Dit betekent dat nu al 25 procent van alle gemeenten met een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte werkt met mogelijkheden die straks terugkomen in de Omgevingswet.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten