Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Geleidebaan voor pijpenlegger

Zaterdag, 15 april 2017 12:07
Geleidebaan voor pijpenlegger
De Pioneering Spirit, het megaschip dat olie- en gasplatforms op zee in één keer kan verwijderen, is nu ook klaar om diep op de zeebodem pijpen te gaan leggen. Recent werd de geleidebaan getest.


De Pioneering Spirit, de nieuwste aanwinst van het offshorebedrijf Allseas, is ooit ontworpen met een dubbel doel: zowel afgedankte platforms op zee verwijderen als pijpen leggen op grote zeediepten. Voor dat laatste moest nog wel de geleidebaan worden geconstrueerd. Dat gebeurde bij de Belgische staalconstructeur Iemants. De geleidebaan, ‘stinger’ in het Engelse vakjargon, is zo’n 200 m lang en wordt samen met het transitieframe bevestigd aan twee scharnieren op de romp van de Pioneering Spirit.

Productiestraat
In het ruim van het schip bevindt zich een complete productiestraat (zie de fotogalerij)  van een kleine 300 m lang om de losse pijpen aan elkaar te lassen en te voorzien van een coating. Vervolgens gaat de pijp via de geleidebaan naar de zeebodem. Die geleidebaan zorg voor een soepele overgang. De pijp moet van een horizontale ligging in het schip naar een schuine ligging de zee in op weg naar de zeebodem. De kromming waarmee dat gebeurt kan worden gevarieerd met hijskabels aan de voorkant van de Pioneering Spirit.


De bevestiging van de geleidebaan aan de Pioneering Spirit was bedoeld om te controleren of alles voldeed, hij gaat er nu weer af. De eerste klus die de Pioneering Spirit onder handen gaat nemen, is namelijk de verwijdering van het Brent Deltaplatform van Shell. Daarna komt de Pioneering Spirit weer terug naar Rotterdam om vervolgens als pijpenlegger in actie te komen voor de TurkStream, de gasleiding door de Zwarte Zee vanaf het Russische Anapa naar het Europees-Turkse Kiyikoy. Die Turkstream is het alternatief voor de oorspronkelijke South Stream die in Bulgarije zou aanlanden. Die leiding gaat echter niet door vanwege een controverse tussen  de Europese Commissie en eigenaar Gazprom.

Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten