Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

BASF helpt met totale stilte in Guggenheim Museum

Donderdag, 20 april 2017 09:24
BASF helpt met totale stilte in Guggenheim Museum
In het Guggenheim Museum: de bijna-dood kamer van kunstenaar Doug Wheeler waar een ultralaag geluidniveau van 10 tot 15 decibel zal heersen. BASF hielp erbij met het melamine schuim Basotect.


De stad New York behoort tot de tien meest lawaaiige steden, het geluid houdt constant aan. In restaurants wordt meer dan 90 decibel (dB(A) gemeten en een voorbijrijdende metro laat meer dan 80 decibels registreren. Tussen eind maart en begin augustus zal het bekende Guggenheim Museum een 'serene ontsnapping' bieden met een kamer met de naam PSAD Synthetic Desert III.
 
Dit kunstwerk van  Doug Wheeler is gerealiseerd door het museum met behulp van sponsoring van BASF Corporation. Het kunstwerk manipuleert geluid, licht en ruimte in een ‘semi-dode kamer' die is ontworpen om alle geluiden te onderdrukken, behalve de allerlaagste niveaus van omgevings-geluid. De installatie maakt deels gebruik van de techniek van geluidsonderdrukking die normaal gesproken wordt gebruikt bij experimenten en tests bij sound engineering. De verlichting en de configuratie zijn ook ontworpen om optisch de indruk te wekken van een oneindige ruimte. Doug Wheeler vergelijkt de visuele en akoestische ervaring van zijn Synthetic Desert III met zijn eigen ervaring in de woestijn in het noorden van Arizona waar een nagenoeg volledige stilte voorkomt. "Stilte zoals wij die kennen is 30 decibel en de kamer van Wheeler zal metingen laten zien in de orde van grootte van  10-15 decibels. Dit is zo stil dat je je eigen hartslag kunt horen," zegt  Doyle Robertson, een expert op het gebied van melamineschuim bij BASF in Noord-Amerika.
 
Basotect schuim
De eigenschappen van de kamer op de tentoonstelling zijn deel mogelijk gemaakt door het product met de merknaam Basotect, een flexibel, open-cel melamine schuim met hoge geluiddempende eigenschappen. Basotect wordt gebruikt in de architectuur en bouw en bij industriële toepassingen zoals de liftcabines van de wolkenkrabbers van New York waar het schuim het geluid isoleert van de supersnelle liften die tot 37 kilometer per uur.
 
Vierhonderd piramides  
In het Guggenheim Museum ziet men vierhonderd piramides en zeshonderd wigvormen van Basotect die vloer, wanden en plafond bedekken. Het museum heeft twee jaar lang met de kunstenaar gewerkt om deze installatie tot stand te brengen. Het idee ontstond al in 1972 maar het wordt voor het eerst hier gerealiseerd. Door de hoge geluidsabsorberende eigenschappen van het schuim en de mogelijkheid het vrijwel alle vormen te geven, inspireert Basotect architecten, ontwerpers, geluidstechnici en kunstenaars om ruimtes te creëren die goede akoestiek hebben en esthetisch aantrekkelijk zijn. Bovendien heeft het product goede brandwerende eigenschappen, is extreem licht van gewicht en gemakkelijk te bewerken.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten