Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Auto van biocomposiet Onderzoek & Wetenschap

Woensdag, 05 juli 2017 01:35
Auto van biocomposiet Onderzoek & Wetenschap

De auto is door het studententeam TU/ecomotive ontworpen en gebouwd, waarbij het chassis, carrosserie en het interieur van de auto volledig zijn vervaardigd uit natuurlijke materialen. 


Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven tonen een auto, gemaakt van biocomposiet. De auto heeft de naam ‘Lina’ gekregen. Het team wil laten zien dat de auto niet alleen zuinig is, maar ook is geproduceerd met oog op duurzaamheid. De superzuinige stadsauto is dankzij haar lage gewicht van zo’n 300 kilogram extreem efficiënt. De auto wordt onder andere RDW-gekeurd en is geschikt voor vier personen.

TU/ecomotive maakt voor hun chassis gebruik van een samenstelling van een bio-composiet en een bio-plastic. Het bio-plastic, ook wel PLA, wordt in honingraat structuur toegepast als kernmateriaal en is volledig vervaardigd uit suikerbieten. Daaromheen worden bio-composiet platen geplaatst. Dit bio-composiet is gemaakt op basis van vlas, een plant die ook in Nederland verbouwd wordt. Het bio-composiet is qua sterkte/gewicht ratio vergelijkbaar met het bekende glasvezel maar dan op duurzame wijze vervaardigd. Ook de carrosserie is op basis van vlas.Het team van de TU Eindhoven is te zien tijdens de Shell Ecomarathon in London van 25 tot en met 28 mei. Tot slot gaat het team een tour maken door Nederland. De TU Eindhoven is een broedplaats voor jonge ingenieurs die maatschappelijke uitdagingen aangaan door innovatie, technologie ontwikkeling en ondernemerschap te combineren in studentenprojecten.

Er zijn op dit moment een tiental studententeams die zich richten op uitdagingen in energie, gezondheid en mobiliteit. Naast bijzondere projecten zoals een gezinsauto op zonne-energie, een auto van biocomposiet en huishoudelijke drones wordt er ook nagedacht over duurzame ketenprocessen, het huis van de toekomst en nieuwe brandstoffen op basis van mierenzuur.De studententeams zijn niet alleen bijzondere projecten, het leidt ook tot start-ups zoals de recent gelanceerde Amber Mobility, de eerste uitrol van zelfrijdende auto’s in de stad Eindhoven.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten