Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Ambitieus maritiem programma

Donderdag, 18 mei 2017 12:14
Ambitieus maritiem programma
Een sterke marine is belangrijk voor onze economie en voor Nederland als exportnatie.' Die boodschap hadden VNO-NCW, NDIV en Nederland Maritiem Land vandaag voor defensieminister Hennis bij de overhandiging van het rapport 'De marine en de marinebouw cluster; een ecosysteem onder druk'.


Gericht en ambitieus investeringsprogramma
De marine, kennisinstellingen en bedrijvenwerken in Nederland al meer dan 500 jaar nauw samen. Momenteel staat dit unieke 'ecosysteem' rond de marine onder druk, doordat belangrijke innovatieve investeringen op de lange baan zijn geschoven. Een brede coalitie van ondernemers en onderzoekers pleit voor een gericht en ambitieus investeringsprogramma, dat niet alleen de Nederlandse marine versterkt, maar ook belangrijke economische spin-off heeft naar de hele maritieme sector, de export en civiele toepassingen. 'Zo snijdt het mes aan twee kanten. We versterken de marine én de industrie. Nederland heeft als exportnatie meer dan wie ook in de wereld, belang bij veilige zeeroutes en de nieuwste technologie', aldus de drie organisaties in een persbericht.

Cluster staat onder druk
VNO-NCW, NDIV en Nederland Maritiem Land overhandigden minister Hennis vanmiddag het rapport. Daarin wordt beschreven dat het innovatieve en zelfscheppende ecosysteem rond de marine kan worden behouden. Maar dan moet ook werk worden gemaakt van vervangings-projecten voor nieuwe Nederlandse fregatten, mijnenjagers en onderzeeboten.


Dit sterke cluster van bedrijven en wetenschappers, plus de Koninklijke Marine als 'launching customer', zorgt ervoor dat de bestaande schepen en onderzeeboten worden onderhouden of zelfs totaal vernieuwd. Dankzij de export kent de marinebouwindustrie weliswaar nog een lichte groei, maar op termijn komt de continuïteit van het gehele cluster onder druk te staan als de er te lang wordt gewacht met het doen van nieuwe investeringen.
Klik hier voor de download.

Met dank aan VNO-NCW
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten