Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Totale uitgaven aan R&D in Agri&Food-sector

Zaterdag, 05 januari 2019 11:51
Totale uitgaven aan R&D in Agri&Food-sector
In de Agri&Food-sector zijn de totale uitgaven van bedrijven en onderzoeksinstellingen aan R&D vrij constant, maar het aandeel uitbesteed onderzoek stijgt. Door het wegvallen van de productschappen zit er bovendien een gat in de private financiering van het landbouwgerelateerde onderzoek. Dat staat in een publicatie van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), waarin met name de samenhang tussen publieke en private investeringen is onderzocht. 



Private R&D in de voedingssector nam enkele jaren geleden als geheel enigszins af. Dit is niet het gevolg van een verdringingseffect door publieke investeringen in R&D, maar van conjuncturele effecten sinds de economische crisis. Momenteel intensiveren vooral grote bedrijven als Danone, DSM, Unilever, Kraft Heinz, Avebe, Cosun en FrieslandCampina hun R&D-activiteiten, wat onder andere zichtbaar is doordat al deze bedrijven in de afgelopen 5 jaar geïnvesteerd hebben in een nieuw R&D-centrum in Nederland of dat binnenkort gaan doen. 

Binnen de constructies van publiek-private samenwerkingen voor R&D stabiliseert de verhouding tussen publieke en private investeringen in R&D voor 'business to business'-projecten op ongeveer 2:3. Voor 'business to consumer' projecten is de verhouding nog niet te duiden. De totale uitgaven van bedrijven en onderzoeksinstellingen aan R&D zijn vrij constant, maar het aandeel uitbesteed onderzoek stijgt. Een plausibele reden hiervoor is dat het voor voedingsbedrijven niet meer mogelijk is om al deze R&D zelf te behartigen. De achtergrond is dat bedrijven zich door de toenemende expansie van het wetenschapsveld, moeten concentreren op de meest essentiële gebieden en R&D in aanpalende gebieden zelf niet meer efficiënt en effectief kunnen uitvoeren. 

In de zuivelindustrie was het gebruikelijk dat de bedrijven op het gebied van zuursels zelf grote interne onderzoeksprogramma’s beheerden. Nu worden deze programma’s voor een groot deel extern uitgevoerd in samenwerking met toeleveranciers, universiteiten, kennisinstellingen en startups.

Met dank aan Foodholland

Belangrijke wijziging voor toestemming voor cookies voor Advertenties en Social Media. Bekijk wat wij gebruiken als we de cookie plaatsen op onze cookie statement pagina.

Als je niet wil dat jouw internetgedrag voor deze doeleinden gebruikt wordt, wijzig dan de Cookie-instellingen.

Instellingen aanpassen