Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Powering AgriFood: de rol van voedselproductie in het energiesysteem

Donderdag, 06 januari 2022 03:13
Powering AgriFood: de rol van voedselproductie in het energiesysteem

Professor Aravind PV van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kan van start met het tweejarig onderzoeksproject ‘Powering Agrifood’. Het onderzoek, met een totaalbegroting van EUR 200.000 is volledig gefinancierd door projectpartners uit energie- en agrarische industrie en kennisinstellingen en richt zich op het energiesysteem in de agrarische en voedselverwerkingsindustrie.

Doordat de sector van zichzelf hoog-innovatief is, zal er op het gebied van energie-efficiency en toepassing van nieuwe technologie veel te winnen zijn, zo is de verwachting.

De agri-food waardeketen, die bestaat uit veelsoortige bedrijven ‘van akker tot etensbord’ (Farm to Fork), is wereldwijd een toonaangevende speler op het gebied van product- en procesinnovaties. Nieuwe technologieën bieden de sector kansen om de energietransitie te versnellen en tegelijkertijd de eigen energiekosten en CO2-voetafdruk te verlagen.

Energiezuinig La Trappe-biertje
Het onderzoek volgt twee sporen. Enerzijds wordt gekeken naar hoe de boeren, coöperaties en verwerkingsbedrijven zelf impact kunnen hebben op lokale of regionale energiesystemen. De verschillende energiestromen (biomassa, zonne- en windenergie) die beschikbaar én nodig zijn bieden unieke kansen voor de zelfvoorziening of flexibiliteit van het energiesysteem binnen de sector – denk aan warmte, stroom, brandstof voor landbouwvoertuigen en transport.

Daarnaast wordt de inzet en potentie van innovatieve energietechnieken in het productieproces onderzocht. Zo wordt een brandstofcel op biogas ingezet bij de Koningshoeven-abdij, waar de trappisten het La Trappe-bier brouwen. In eerste instantie zal het onderzoeksteam de restanten van het brouwproces en de bijbehorende waterzuivering omzetten in stroom en warmte voor de brouwerij. Omdat de gekozen technologie flexibel is, worden ook andere omzettingen getest, zoals waterstofproductie vanuit hernieuwbare energie.

Het einddoel van het onderzoeksteam is te weten te komen hoe moderne technologie (economisch) succesvol kan worden ingezet om toegang tot schone energie te verlenen aan boerencoöperaties en agro-industriële bedrijven wereldwijd.

Projectpartners
Het project wordt volledig gefinancierd door de projectpartners: EBN, GasTerra, Gasunie, NAM, Royal Cosun, Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, Delta Agrifood Business, Biosfera foundation, iRCB Ltd., Technische Universiteit Delft, Rijksuniversiteit Groningen en AVANS Hogeschool en New Energy Coalition.

Belangrijke wijziging voor toestemming voor cookies voor Advertenties en Social Media. Bekijk wat wij gebruiken als we de cookie plaatsen op onze cookie statement pagina.

Als je niet wil dat jouw internetgedrag voor deze doeleinden gebruikt wordt, wijzig dan de Cookie-instellingen.

Instellingen aanpassen