Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Mogelijkheden van koelinstallatie in de voedingsindustrie

Donderdag, 09 juli 2020 01:38
Mogelijkheden van koelinstallatie in de voedingsindustrie
Miranda Groot Zwaaftink is projectmanager Techniek, Veiligheid en Milieu bij de NVKL, de brancheorganisatie voor koudetechniek en luchtbehandeling. De vereniging behartigt de belangen van ruim 400 bedrijven in deze sector. Ze stelt vast dat dankzij nieuwe technieken de mogelijkheden van koelinstallaties in de voedingsindustrie inmiddels veel verder reiken dan alleen koelen en vriezen. Ook de overgang naar natuurlijke koudemiddelen draagt bij aan de komst van een nieuwe generatie koelinstallaties.




Bedrijven worden meer afhankelijk van hun koelinstallatie, stelt Groot Zwaaftink. De nieuwe generaties installaties worden vaak tevens als warmtebron benut. Het betekent dat in de ontwerpfase van een nieuwe koelinstallatie vaak het volledige bedrijfsproces en de uitdagingen in kaart gebracht moet worden.

Natuurlijke koudemiddelen
De projectmanager ziet een ontwikkeling naar installaties die gebruik maken van natuurlijke koudemiddelen zoals CO2, ammoniak en propaan. Die middelen zijn veel minder milieubelastend dan de synthetische koudemiddelen. Ook kunnen natuurlijke koudemiddelen onder specifieke omstandigheden beter presteren. Het is niet mogelijk om een bestaande installatie geschikt te maken voor natuurlijke koudemiddelen. Maar in veel gevallen kan de installatie zo omgebouwd worden dat deze kan werken op synthetische koudemiddelen die milieutechnisch beter scoren. Deze middelen zijn echter alleen te gebruiken in koeltoepassingen en niet in vriestoepassingen.

Data-analyse
Groot Zwaaftink ziet binnen de branche veel innovatieve concepten. Als voorbeeld noemt ze Wagenaar Koeltechniek. Dat bedrijf deed onderzoek naar de interactie tussen een warmtepomp en een te drogen agrarisch product op basis van data-analyse van de hoeveelheid, de vochtinhoud en vocht-evenwichtscondities van het product. Met de wiskundige modellen die uit de data-analyse komen, kan het ontwerp van de warmtepomp-drooginstallatie met natuurlijk koudemiddel bepaald worden. Dat bespaart enorm veel energie.

Energiebesparing
Vrij nieuw in de voedingsindustrie is de doorontwikkeling van nieuwe koudedragers, waaronder Alkali, Temper, en diverse slurries zoals CO2-hydraat. Daarnaast wordt veel studie gedaan naar het optimaliseren en energiezuiniger maken van de compressorinstallatie. Een andere manier om te verduurzamen is om de koeling meer specifiek uit te voeren. In dit kader wordt niet meer de productieruimte gekoeld, maar uitsluitend het productieproces. Ook wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van hoog temperatuur warmtepompen, waarbij de restwarmte uit veelal industriële processen op een zeer hoog rendement wordt omgezet naar heet water en zelfs stoom.

Bron: FoodHolland
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

Belangrijke wijziging voor toestemming voor cookies voor Advertenties en Social Media. Bekijk wat wij gebruiken als we de cookie plaatsen op onze cookie statement pagina.

Als je niet wil dat jouw internetgedrag voor deze doeleinden gebruikt wordt, wijzig dan de Cookie-instellingen.

Instellingen aanpassen