Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Werk in de aanbieding

Vrijdag, 10 februari 2017 08:52
Werk in de aanbieding
Het einde van de economische crisis is ook merkbaar in de vraag naar personeel. ‘Werk in zicht’ biedt kans op een kansrijk beroep. Wie wil zich laten omscholen?Gezocht: werknemers in de techniek, de bouw en de zakelijke dienstverlening. ln die sectoren is een dringende behoefte aan personeel, maar er is nauwelijks aanbod. De oorzaak: de oplevende economie. „Maar ook de vergrijzing. Veel mensen gaan met pensioen", zegt Sandra Holtjer van het UWV. Reden voor ‘Werk in zicht’, een samenwerkingsverband van sociale werkbedijven, UWV en 27 gemeenten in Groningen en Noord-Drenthe, om op zoek te gaan naar werkzoekenden, maar ook werkenden die zich willen laten omscholen voor een ‘kansrijk beroep’. Dat is ook de naam van de website die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de kansrijke branches; dichter bij elkaar moet brengen.

Het project begint met een speurtocht naar nieuwe technici. Vorige week was er een bijeenkomst met 54 belangstellenden voor een baan in de installatietechniek. Van hen kunnen zich er 20 tot 25 daadwerkelijk laten omscholen tot installatie- of zonnepanelenmonteur. Op dit moment kunnen belangstellenden zich via een website inschrijven voor scholing en vacatures in de bouw en techniek. Zakelijke dienstverlening volgt in het voorjaar. „Je hoeft in principe niet aan bijzondere eisen te voldoen om voor de opleiding te worden toegelaten", zegt Holtjer. „Maar enige affiniteit met het werk dat je wilt gaan doen, is wel gewenst. Als je helemaal niets hebt met techniek, moet je niet proberen technicus te worden. Maar het kan zijn dat je thuis een heel handige klusjesman bent."

Test
Een test moet uitwijzen of de kandidaten de tweejarige BBL-opleiding aankunnen, waarbij ze vier dagen per week leren en een dag werken. Zes grote detacheringsbedrijven zorgen samen met het opleidingsfonds van de installatiebranche Otib dat de deelnemers een werkplek krijgen. „Die garanderen zij voor een halfjaar”, zegt Erik Henkelman van Werkplein Fivelingo. „Maar de deelnemers maken het traject in elk geval af, Daar zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor binnen het project.” Holtjer: „De intentie is vanaf april een groep op te leiden tot elektromonteurs. Er is een mismatch op de arbeidsmarkt. De werkgevers kunnen geen allrounders meer krijgen."

Installatie
ln de techniek zijn het volgens Holtjer en Henkelman nu vooral de installatiebedrijven die personeel zoeken. Die hebben veel werk, onder meer door het grote aantal zonnepanelen dat mensen op hun daken laten leggen. Het herstel en het aardbevingsbestendig maken van gebouwen in het aardschokgebied leiden tot veel vacatures in de bouw. In de zakelijke dienstverlening zijn het vooral de klantencontactcentra die veel personeel nodig hebben.

De belangstelling voor de omscholing komt soms uit onverwachte hoek. Henkelman: „Het grootste aantal mensen dat zich tot nu toe heeft aangemeld zit in de VWV en bijstand. Maar er is b?voorbeeld ook een man van 35 jaar die nooit een diploma heeft gehaald. Hij heeft op zich altijd wel gewerkt, maar wil nu meer vastigheid en zekerheid door zich te laten scholen." Henkelman en Holtjer bevestigen dat een opleiding steeds belangrijker wordt om nog kans te maken op de arbeidsmarkt. Holter: „Mbo 2 en 3 is voor veel functies al niet meer voldoende. Er wordt een steeds hoger niveau gevraagd. En waar de mensen ook rekening mee moeten houden: de arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler. Veel mensen gaan er nog vanuit weer een vaste baan te krijgen, maar die zijn er steeds minder."

Aanmelden
Wie zich wil laten omscholen kan zich aanmelden op de website kansrijkberoep.nl. (www.kansrijkberoep.nl) Holtjer: „Binnen een week wordt je opgebeld om je inschrijving door te nemen. En als via er via ‘Kansrijk beroep’ geen mogelijkheden zijn, dan zijn er nog allerlei andere trajecten waar je naar kunt kijken.”

Met dank aan Dagblad van het Noorden
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten