Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Vliegende brigade voor impuls bouw

Donderdag, 07 december 2017 06:22
Vliegende brigade voor impuls bouw
Gemeenten hebben te weinig capaciteit om bouwplannen op tijd te kunnen beoordelen. Daardoor loopt de woningbouwproductie steeds verder achter op de vraag naar woningen, concludeert Bouwend Nederland. Dit jaar zullen er waarschijnlijk vergunningen voor 65.000 huizen worden afgegeven. Dat is weliswaar een toename ten opzichte van 2016, maar onvoldoende om de druk op de woningmarkt te verlichten. Daarvoor zijn jaarlijks voorlopig 80.000 tot 90.000 nieuwe woningen nodig. De oorzaak van het capaciteitsprobleem ligt in de crisistijd, toen veel gemeenten vanwege gebrek aan bouwplannen fors in hun organisatie hebben gesneden. Ambtenaren die de plannen moesten beoordelen kregen een andere plek in de organisatie of traden uit dienst. Nu hebben gemeenten moeite om vacatures in het ruimtelijk domein vervuld te krijgen. Volgens Bouwend Nederland loopt het gebrek aan gemeentelijke capaciteit zo’n 10 procent van de bouwplannen vertraging op. Ook buiten de Randstad s dit een toenemend probleem. 

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) experimenteert inmiddels met ‘vliegende brigade’ van deskundigen ingesteld die gemeenten met capaciteitsproblemen ondersteunt. De provincie Noord-Holland (deelnemer in de MRA) en Bouwend Nederland adviseren deze aanpak breder te passen. Inmiddels wordt overwogen ook in de overige gebieden van Noord-Holland een dergelijke poule in te stellen. Die zou moeten bestaan uit 'doeners' met ervaring in planprocedures, vergunning-verlening, ontslakken en die thuis zijn in de mogelijkheden die de Crisis- en herstelwet al biedt.

Wij lazen dit in binnenlands bestuur
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten