Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Vertrouwen lost bouwdrama’s op

Vrijdag, 25 augustus 2017 09:08
Vertrouwen lost bouwdrama’s op
Uit onderzoek blijkt dat bouwprojecten vaak later af zijn dan verwacht en meer kosten dan dat afgesproken is. Daardoor kan er onenigheid ontstaan. Volgens bouwadvocaat Arent van Wassenaer zijn de bouwdrama’s te voorkomen door onder andere meer vertrouwen in elkaar te hebben. Dat meldt Cobouw.


Dat er onenigheid ontstaat in een bouwproject is niet raar. Een reden daarvoor is dat ze vaak te duur en te laat af zijn, zo blijkt uit onderzoek van Adviesbureau McKinsey. Zij berekende in 2015 dat 98 procent van alle megaprojecten zeker 30 procent meer kostten dan werd verwacht en dat driekwart te laat werd opgeleverd. Voor bouwadvocaat Van Wassenaer kwam dit bekend voor. Hij schreef daar het boek ‘A practical guide to successful construction projects’ over, waarin hij de voorwaarden voor een geslaagd bouwproject beschrijft.

Problemen oplossen
Volgens de bouwadvocaat gaat het mis op de soft skills. De één neemt aan dat de ander de problemen wel zal oplossen. Fouten worden daardoor niet gemeld en het project gaat tegen beter weten in over op de volgende fase. Wil je die problemen oplossen, dan moet je vertrouwen creëren, stelt Van Wassenaer. Alleen zo kunnen de problemen worden opgelost, zonder dat het een conflict wordt.

Team
Dat vertrouwen kan, volgens Van Wassenaer, worden gecreëerd in een goede sfeer. Dan delen mensen namelijk cruciale informatie en onzekerheden met elkaar. Ook goede voorbereiding, goede risico-inschatting, een consistent contract en correcte overdracht dragen bij aan succesvol bouwen. Maar volgens Van Wassenaer is een goed team het allerbelangrijkste. De bouwer moet kunnen bewijzen dat hij goed met de opdrachtgever kan samenwerken. Daarmee zou je zelfs een slechte aanbesteding tot een goed einde kunnen brengen, stelt hij.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten