Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Vernieuwde ISSO-publicatie 109 helpt ketenpartijen bij introductie van BIM

Zaterdag, 04 februari 2017 08:49
Vernieuwde ISSO-publicatie 109 helpt ketenpartijen bij introductie van BIM
De vernieuwde ISSO-publicatie 109 'Starten met een BIM' biedt inzicht in wat een BIM betekent en wat de randvoorwaarden zijn voor gebruik en implementatie van werken met een BIM in de organisatie. Een bouwproces bevat veel vaktechnische disciplines, die we op een goede manier aan elkaar moeten koppelen. Maar een BIM-model vereist ook menselijke vaardigheden, die moeten samenvloeien. Deze ISSO-publicatie reikt medewerkers binnen de bedrijven alle informatie en tools aan om zich deze manier van werken eigen te maken.


Uiteindelijk zullen alle disciplines in het bouwproces, van opdrachtgever en architect tot installateur en onderhoudsbedrijf, binnen nu en tien jaar zich de BIM-methodiek eigen maken. BIM is namelijk een effectieve en efficiënte methode om faalkosten te voorkomen. Een onvolledige en slechte voorbereiding en een gebrekkige gegevensuitwisseling tussen de bouwpartners zijn bijna altijd de oorzaak van oplopende kostenoverschrijdingen. Het belangrijkste is dat partijen in het bouwproces over de grenzen van hun eigen vakgebied en organisatie kunnen en durven te stappen.

Gebruik en implementatie
Omdat een project met een BIM uit verschillende aspecten bestaat en omdat niet elk projectlid dezelfde informatie zoekt, is de informatie in publicatie 109 opgedeeld in logische paragrafen. Zo kan iedereen, op basis van een aantal basale vragen, via het schema de juiste informatie vinden. Vervolgens is de inhoud van de publicatie zodanig opgebouwd dat de inrichting het proces van een bouwproject volgt. Dat betekent dat daarin drie pijlers aan bod komen: organisatie, middelen en proces.

Samenspel tussen mensen
De ISSO-publicatie gebruikt de MKK-processtructuur om inzicht te geven in het werken met een BIM, vanaf initiatief tot en met gebruik van een pand. En omdat werken met een BIM een samenspel tussen meerdere personen is, besteedt de publicatie aandacht aan diverse samenwerkingsvormen. Verder gaat de publicatie in op de juiste soft- en hardware en data (metadata, constructiedata, exploitatiedata, etc.) die nodig zijn, en de verschillende vormen van informatie-uitwisseling.

Ook voor beheer en onderhoud
De publicatie richt zich nadrukkelijk op de doelgroepen installatieadviseurs, installateurs en organisaties die werkzaam zijn in beheer en onderhoud van installaties (facility management). Juist ook in de gebruiksfase van een gebouw kunnen diverse partijen voordeel hebben van een BIM. Daarom bevat de vernieuwde uitgave het onderdeel 'Hoe beheer en onderhoud ik met een BIM?'.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten