Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Van bagger uit het Oranjekanaal tot oeverversterking

Maandag, 10 april 2017 02:46
Van bagger uit het Oranjekanaal tot oeverversterking

Een bijzonder project in het Oranjekanaal vlakbij 't Haantje. Daar is waterschap Vechtstromen begonnen met het versterken van de oevers. Niet met hout, maar met bagger. Da bagger is afkomstig van de bodem van het Oranjekanaal. "Normaal voeren we het slib af", zegt Ria Broeze van het waterschap, "maar nu verwerken we het ter plekke." Een oeverbescherming van hout gaat 25 jaar mee. Een beschoeiing van baggerblokken vijftig jaar. "Het is een mooie oplossing. Nieuw voor Nederland. We zijn het eerste waterschap dat dit doet", aldus Broeze. "Je gebruikt afval voor een nieuw en duurzaam product. Normaal gebruiken we hout voor de bescherming van oevers. En daar moeten bomen voor worden gekapt. Dat is nu niet meer nodig. Bovendien hoeft het slib niet te worden afgevoerd, dat scheelt geld." 

Legoblokken
"Als het slib omhoog is gehaald gaan er natuurlijke binders doorheen en moet het een tijdje drogen", zegt projectleider Gerrit Meijerink. "Dat mengsel wordt samengeperst in een mal en zo worden er stenen van gemaakt, een soort legoblokken. Die zijn heel erg sterk, bijna net zo sterk als beton, maar de helft goedkoper. En je kunt ze makkelijk op elkaar stapelen."
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten