Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Stroomopwekkende ramen voor gebouwen

Zondag, 02 juli 2017 05:26
Stroomopwekkende ramen voor gebouwen
Onlangs zijn de eerste Power Windows, de stroomopwekkende ramen van de TU Delftse Start-up Physee, opgeleverd als onderdeel van het nieuwe kantoor van Rabobank Eindhoven. Deze belangrijke mijlpaal voor Physee was tevens het startsein voor twee nieuwe projecten. 


Vorig jaar bracht Physee het nieuws naar buiten dat het samen met vastgoedontwikkelaar OVG Real Estate de Power Windows zou gaan installeren in het kantoor van Rabobank Eindhoven. Het kantoor dat het afgelopen jaar deels gesloopt werd om vervolgens herontwikkeld te worden tot een duurzaam pand, is op tien verdiepingen voorzien van een Power Window. Dit stelt de start-up in staat om de technologie verder te testen en te demonstreren op een divers glasoppervlak van zo'n 30 m2. 
  
Excellent
Het pand aan de Vincent van den Heuvellaan bestaat voor 95 procent uit hergebruikte materialen uit de gesloopte bovenbouw. Dit, in combinatie met de zonneramen en verschillende upgrades voor de energie-efficiëntie, heeft er toe geleid dat het Rabokantoor het duurzaamheidslabel Breeam Excellent mag dragen. Pieter Ketting, programmadirecteur huisvesting Rabobank is positief gestemd over de samenwerking met onder meer Physee. "Deze Power Window-pilot is een goed voorbeeld hoe Rabobank met klanten en partners verduurzaming wil stimuleren. Als deze pilot slaagt zien we een belangrijke bijdrage voor Power Windows in het energiezuiniger maken van commercieel vastgoed", aldus Ketting. 
  
Ferdinand Grapperhaus, CEO van Physee, zegt trots te zijn op de realisatie en geeft aan dat een vrije geest en een dosis doorzettingsvermogen de sleutel tot deze mijlpaal zijn. "Ik ben bijzonder trots op het feit dat we erin geslaagd zijn in een conservatieve industrie zo'n duurzame innovatie te ontwikkelen en te plaatsen. Een praktische instelling en vrije geest konden hier samengaan door doorzettingsvermogen van alle betrokken partijen."  
  
Stroomopwekkende ramen voor Amsterdam-Zuid en Noord
Naast de feestelijkheden rondom de oplevering van Rabobank Eindhoven kondigt Physee ook aan betrokken te zijn bij twee nieuwe projecten. 

Binnenkort worden de stroomopwekkende ramen geplaatst in de gevel van het te renoveren duurzame hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen (Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) aan de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid. Na een duurzame renovatie zullen hier medio 2018 werkplekken zijn voor zo'n 600 mensen. Deze werknemers zullen smartphones, tablets en laptops kunnen opladen met de groene stroom van de Power Windows. Een eventueel overschot aan energie wordt aan het net geleverd. 
  
Volgend jaar volgt woontoren Overhoeks aan het IJ in Amsterdam-Noord, waarvoor Physee al een contract heeft getekend met projectontwikkelaar Vorm. In de toren wordt 1800 m2 aan stroom opwekkend glas toegepast. De nieuwe eigenaren van 143 luxe appartementen in woontoren Overhoeks zullen straks de mogelijkheid hebben om elektronische apparaten op te laden aan het zelfde glas als waar door men van het uitzicht geniet. 
  
Physee is ontstaan uit onderzoek aan de TU Delft naar de fundamentele aspecten van materialen en energie. Als aandeelhouder van het jonge bedrijf heeft de TU Delft het patent op deze technologie opgebouwd, aangevraagd en in wereldwijd doen gelden. Physee komt van ‘physics' en ‘seeing' omdat dat is wat de 14-koppige groep ingenieurs doet, op natuurkundige wijze naar dingen om ons heen kijken en daar functionaliteit aan toevoegen. Het bedrijf is opgericht in 2014 door Willem Kesteloo (CFO) en Ferdinand Grapperhaus (CEO) en heeft in de eerste jaren diverse prijen gewonnen, waaronder ‘Best Energy Startup of Europe' en de ‘Postcode Loterij Green Challenge 2016' met bijbehorende geldprijs van € 500.000 om het bedrijf en technologie verder te ontwikkelen. 
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten