Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Station Eindhoven krijgt 1900 zonnepanelen

Donderdag, 20 april 2017 09:17
Station Eindhoven krijgt 1900 zonnepanelen
ProRail heeft de ambitie om in 2030 alle energie die we verbruiken zelf op te wekken. Dit gaan ze onder andere doen door alle geschikte stationsdaken en perronoverkappingen te voorzien van zonnepanelen; zo krijgen we het grootste zonnedak van Nederland. Een groot project dat er nu aan staat te komen is de toepassing van zonnepanelen op de Rijksmonumentale perronkap van station Eindhoven. Mede mogelijk dankzij een subsidie van Stimulering Duurzame Energie. Het project is eind januari gegund aan Bink (afdeling Solar).


Verdeling  NS en ProRail
ProRail verbruikt op station Eindhoven jaarlijks 775.000 kWh, dat staat gelijk aan ongeveer 220 huishoudens. De 1900 panelen leveren een minimale opbrengst van 450.000 kWh oftewel 130 huishoudens. Als er veel energie wordt opgewekt, wordt die verdeeld onder ProRail en NS. Vakdeskundige Robin Schipper legt uit: “We hebben gekeken naar het totale verbruik van NS en ProRail. De verbruiken worden geregistreerd in twee hoofdmeters. We hebben uitgezocht wie op welk moment hoeveel energie nodig heeft. Het uitgangspunt is om de opgewekte energie direct te gebruiken voor bijvoorbeeld de roltrappen, liften en bewegwijzering.

Vergunning
De perronkap is een Rijksmonument en daarom was het nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. Samen met een architect is er goed gekeken naar de ruimtelijke en esthetische inpassing van de zonnepanelen op het dak. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft een positief advies afgegeven op de ontwerpuitgangspunten.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten