Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Sensor verhoogt opbrengst met lager energieverbruik

Zaterdag, 24 juni 2017 03:16
Sensor verhoogt opbrengst met lager energieverbruik
Het Amsterdamse bedrijf 30MHz test samen met kwekerij Moors en Proeftuin Zwaagdijk een draadloze vruchttemperatuursensor. Die kan de opbrengst van paprika’s in de kas verhogen, terwijl het energieverbruik omlaag gaat. De draadloze vruchttemperatuursensor wordt in een proef toegepast bij paprikakwekerij Moors in het Brabantse Someren. Daar wordt de sensor gebruikt bij de monitoring en aansturing van het groeiproces van de paprika’s. De nieuwe sensoren meten met infrarood zaken als temperatuur, vochtigheid, watergift, ventilatie en verwarming. Op basis van de resultaten daarvan kan de instelling van kassen worden verfijnd en is het volgens 30MHz mogelijk om sneller in te spelen op plantbehoefte. Dat leidt tot een hogere opbrengst.

Energiebesparing
Cor-Jan Holwerda van 30MHz verwacht dat de toepassing van draadloze sensortechnologie in combinatie met een voor iedere teler op te stellen klimaatmodel tot een flinke energiebesparing en kwaliteitsverbetering zal leiden. “Voor ons project in de paprikateelt houden we rekening met een energiebesparing van minimaal 5 procent in de komende vijf jaar. Een bijkomend pluspunt is dat het gebruik van chemische gewasbescherming kan worden verminderd”, zegt hij in een persbericht.

Innovatie
Kwekerij Moors teelt in Someren en Asten rode, gele en groene paprika’s. Sander Berkers, bedrijfsleider van de locatie in Someren ziet klimaatsturing op basis van temperatuurmetingen aan de vrucht als een grote uitdaging. “Innovatie is voor onze sector van levensbelang. Wij verwachten veel van de koppeling van sensortechnologie aan een klimaatmodel en investeren mee in de ontwikkelkosten”, zegt Berkers in een persbericht. “Wij krijgen zo meer inzicht in het temperatuur-verloop van onze paprika’s tijdens de groeifase en kunnen nóg scherper sturen op het klimaat. Op basis van deze kennis kunnen wij stappen maken in de kwaliteit van de vruchten en ook op het gebied van energiebesparing."
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten