Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Robotvogel aan het werk in Canada

Maandag, 03 juli 2017 09:03
Robotvogel aan het werk in Canada
De Nederlandse drone RoBird zal bij het Canadese vliegveld Edmonton International Airport dagelijks vogels weghouden bij vliegtuigen. Het is de eerste grote klus voor de RoBird. RoBird is een kleine drone die lijkt op een slechtvalk. Die gelijkenis is zo goed mogelijk getroffen: de kleuren, het gewicht en de afmetingen zijn allemaal (bijna) natuurgetrouw. Dat is nodig, want de vogels die weggejaagd moeten worden zijn niet dom: ze hebben door of er een roofvogel in aantocht is door te letten op vlieggedrag, uiterlijk en grootte. Nico Nijenhuis, van het bedrijf Clear Flight Solutions, dat de RoBird aanbiedt, sleutelde jarenlang aan de dronevogel. In die jaren probeerde hij en zijn collega's vooral om het vlieggedrag met flapperende vleugels goed te krijgen. RoBird begon als een afstudeerproject voor Nijehuis bij de Universiteit Twente in 2012, en Nijenhuis bracht de vogel van een prototype tot een volwaardig apparaat. De RoBird werd al ingezet bij boerderijen en af en toe op vliegvelden. Een structurele rol voor de vogel bleef tot nu echter uit, onder andere vanwege regelgeving die geen drones rond vliegvelden toestaat. De Robird moet het vaak doen met eenmalige klussen. Dat verandert nu een vliegveld de vogeldrone periodiek zal laten rondvliegen om de vogels te verjagen.
  
Broeden
Edmonton International is een van de grootste vliegvelden van Canada, dus de drone zal het druk krijgen als het alle vogels weg wil houden. Naast het verdrijven van vogels uit het luchtruim dient de RoBird ook als ontmoediging voor het broeden: als er vaak een valk over je nest vliegt voel je je als vogel niet heel veilig. Op die manier zullen er minder vogels in de buurt van het vliegveld komen, hoopt men. Omdat de RoBird een echte slechtvalk nabootst voelen vogels echt gevaar, en zullen ze waarschijnlijk niet wennen aan de drone. Dat is bij andere verjagingstechnieken, zoals geluid, soms wel het geval. Daarnaast is de RoBird een diervriendelijke manier om vogels weg te jagen.

Lees ook het verhaal over het ontstaan van de RoBird HIER
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten