Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Nieuwe elektrotechnische symbolen in NEN 5152

Zaterdag, 02 juli 2016 10:17
Nieuwe elektrotechnische symbolen in NEN 5152

    
Een nieuwe uitgave van de norm NEN 5152 met de titel ‘Technische tekeningen - Elektrotechnische symbolen’ is verschenen. Deze editie is gebaseerd op de jongste wijzigingen in de internationale norm IEC 60617. In de nieuwe NEN 5152 verschijnen achttien nieuwe symbolen. En van vier symbolen is de status gewijzigd van ‘standaard’ in ‘verouderd’.NEN 5152 wordt in de vorig jaar gepubliceerde nieuwe laagspanningsnorm NEN 1010 aangewezen vanuit rubriek 514.5.2. En NEN 1010 wordt dit jaar wederom genoemd in de Nederlandse bouwwet- en regelgeving. Bovendien staan er bepalingen over de aanwezigheid van elektrotechnische tekeningen, en de eisen waaraan deze moeten voldoen, in NEN 3140.

Dit betekent dat elektrotechnische engineers vanaf nu de nieuwe symbolen moeten gebruiken.

Bovendien zullen zij, samen met elektrotechnische inspecteurs, ook nog jarenlang met de verouderde symbolen worden geconfronteerd bij bestaande installaties. Ook die dienen zij te kunnen herkennen. Dus blijven ze als ‘verouderd’ in de norm staan, en de overige als ‘standaard’.

Om de elektrotechnische sector hierbij te ondersteunen gaat NEN de nieuwe NEN 5152 anders publiceren. Op de eerste plaats in de vorm van een nieuw symbolenboek. Dat verschijnt niet alleen in de traditionele gedrukte vorm, maar ook als te downloaden PDF-bestand.

AutoCAD
Daarvoor in de plaats komt er een te downloaden digitale versie van NEN 5152. Alle symbolen uit NEN 5152 zijn daarin te vinden als DWG- en DXF-bestanden. Hierdoor kan elk symbool in AutoCAD en andere ontwerpprogramma’s worden ingelezen. Daarom is tevens een optie toegevoegd om AutoCAD-menu’s te downloaden voor de meest recente versies van AutoCAD en AutoCAD-LT. Zoeken in NEN 5152 als boek en als PDF-document kan op trefwoord, maar ook via de hoofdstukken, delen en rubrieken. De digitale versie van NEN 5152 biedt de volgende functionaliteiten:

  • Zoeken via Home of het Trefwoordenregister
  • Kopiëren naar AutoCAD per component of de gehele bibliotheek in één keer
  • ‘Pull down’ menu’s voor het snel zoeken en plaatsen van symbolen
  • Automatisch invoegen, het onderbreken van lijnen, en het plaatsen en roteren van symbolen
  • Attributen voor eigen unieke informatie

 

Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten