Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Nieuw pand van oude materialen dankzij circulariteit

Zaterdag, 08 april 2017 11:10
Nieuw pand van oude materialen dankzij circulariteit
Netbeheerder Alliander heeft haar hoofdkantoor ‘Bellevue’ compleet laten renoveren met materialen die al in het pand waren verwerkt. Het was geen eenvoudige klus, maar het is Dura Vermeer gelukt. ‘Zo’n 80 procent van de materialen is hergebruikt.’

Bellevue was zo’n typisch, anoniem kantoorpand uit de jaren ‘90. Lange afgesloten gangen met aan weerszijden identieke kantoorruimtes, 500 in totaal. Bestemd voor mensen die elke dag naar hun werk kwamen. Want werken, dat deed je op kantoor.


Bijna twee jaar geleden besloot Alliander dat het anders moest. Bellevue was toe aan een grondige opknapbeurt, die het pand energiezuinig, duurzaam en toekomstbestendig moest maken én geschikt voor het nieuwe werken. “Belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsambitie was zogenoemde circulariteit: renovatie met zo min mogelijk verlies van grondstoffen,” zegt Thijs Haafkes‚ projectleider bij Dura Vermeer Bouw Hengelo.

De ambities van Alliander waren groot, Het bedrijf wilde dat een groot deel van de materialen uit het kantoorpand Opnieuw werd gebruikt, in het gebouw of op andere plekken, Nieuw materiaal moest voor 80 procent afkomstig zijn uit duurzame bronnen en de netbeheerder had de wens om het energieverbruik drastisch terug te brengen. Binnen een jaar moest de klus geklaard. Dura Vermeer durfde deze uitdaging wel aan. “We hebben een consortium opgericht, waarbinnen alle benodigde expertises aanwezig Waren; Dura Vermeer was verantwoordelijk voor de bouw, Linthorst voor de installaties en Kamphuis voor demontage, opslag en hergebruik. RAU bracht kennis en ervaring op het gebied van circulariteit in. Samen hebben we de lat nog hoger gelegd dan Alliander in eerste instantie zelf deed.”

Het consortium begon met een inventarisatie van de grondstoffen in het gebouw en stelde een zogenoemd grondstoffenpaspoort op. Hierin staat precies welke materialen in welk deel van het pand waren verwerkt. Haakes: “Voor veel materialen vonden we direct een herbestemming. Oude deuren gebruikten we als bescherming en bekisting tijdens de bouw. Aluminium lamellenplafonds uit de voormalige kantoortjes monteerden we in de voormalige gangzones. En isolatiemateriaal uit de voormalige binnenwanden gebruiken we voor de isolatie van de buitengevel en akoestische voorzieningen.”

Andere materialen uit het pand vonden buiten Bellevue een nieuwe bestemming. Dat geldt onder meer voor de keuken. Die is in een ander gebouw geplaatst. De ramen uit het dak van Bellevue zijn herplaatst in de serre van een restaurant. Materiaal waarvoor de bouwers niet direct een nieuwe bestemming vonden, werd na demontage nauwkeurig verzameld en gesorteerd. De ondergrondse parkeergarage van Bellevue diende als tijdelijke opslag. “Ook de lichtarmaturen uit het atrium verhuisden naar de garage. Daar konden we niks mee. Dachten we. Maar een maand voor oplevering vonden we toch een herbestemming: van de armaturen hebben we vangrails in de parkeergarage gemaakt.”


Begin dit jaar is het gerenoveerde pand opgeleverd. Alliander is tevreden, Haafkes trots. “We hebben de doelstellingen op het gebied van circulariteit gehaald. Nieuwe materialen zijn grotendeels afkomstig uit verantwoorde bron. Door geen gebruik meer te maken van gas en het dak te voorzien van zonwerende glasplaten met ingebouwde zonnepanelen is het pand bovendien bijna energieneutraal.” Dankzij de renovatie is het gebouw bovendien toekomstbestendig en helemaal geschikt voor het nieuwe werken.

Hoe toekomstbestendig ook, er komt een dag dat het pand opnieuw toe is aan een opknapbeurt of zelfs moet worden gesloopt. Maar ook daarmee is tijdens de renovatie rekening gehouden. “We hebben bijgehouden welke materialen waar zijn verwerkt. Tot op de kilo nauwkeurig. Zo weet Alliander later exact welke delen weer kunnen worden hergebruikt.
Om het onze opvolgers makkelijker te maken, zijn alle materialen demontabel verwerkt.”


Haafkes is ervan overtuigd dat hergebruik van materialen de toekomst heeft. “De aarde is een gesloten bron. Wat je wegneemt, komt nooit meer terug. Door circulariteit hoeven we minder grondstoffen van de aarde weg te nemen. Tijdens de renovatie van Bellevue hebben we veel geleerd op het gebied van circulariteit en het gedragen van alle betrokkenen veranderd. Dat is wat mij betreft de grootste meerwaarde van dit project geweest.”
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten