Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

N211 wordt eerste CO2-negatieve weg

Donderdag, 12 oktober 2017 09:40
N211 wordt eerste CO2-negatieve weg
De provincie Zuid-Holland wil het beheer en onderhoud van haar wegen CO2-neutraal te maken. In samenwerking met BAM wordt de weg N211 tussen Den Haag en het Westland nu zelfs CO2-negatief.Dat betekent dat bij het groot onderhoud meer CO2 wordt opgevangen dan dat er vrijkomt. Sweco ondersteunt in dit gehele traject de provincie Zuid-Holland met de engineering, de aanbesteding en biedt begeleiding bij de uitvoering. Verschillende innovatieve bedrijven leveren ieder hun bijdrage in de 21 maatregelen die de weg duurzaam maken. Ook de gemeente Westland, de TU Delft en scholen uit de omgeving zijn nauw betrokken bij de vernieuwde weg. 

De volledig gerenoveerde N211 wordt in alle opzichten baanbrekend. Zo wordt er energie gewonnen uit het wegdek die lokaal opgeslagen wordt in een warmte-koudeopslagsysteem. Naburige bedrijven zijn ook aangesloten op het systeem zodat warmte uitgewisseld kan worden.

Objecten langs de weg, zoals lantaarnpalen en bushokjes, wekken zelf energie op. Materialen zijn zo veel mogelijk hernieuwbaar of worden hergebruikt uit de oude weg. Zo worden de bestaande betonnen damwanden gebroken en hergebruikt in de fundering van de nieuwe weg. Het verwijderde, teerhoudende asfalt wordt in een veelbelovende test met schimmels gereinigd.

De CO2-besparing is niet eenmalig. De zonnepanelen en de warmte uit de weg leveren nog jarenlang energie nadat de weg weer open is. Burgers en bedrijven profiteren direct mee door toepassing van het concept ‘De Energieweg’. BAM verwacht dat weggebruikers zo’n 2,5% minder brandstof gebruiken doordat de weg extra vlak en met de juiste textuur wordt aangelegd. Dat scheelt in de portemonnee en vermindert de dagelijkse CO2-uitstoot van de weg. Het eerste kwartaal van 2018 zullen de eerste werkzaamheden starten. In het najaar van 2018 kunnen weggebruikers tussen Den Haag en Poeldijk voor het eerst over de volledig gereconstrueerde N211 rijden. 

Met dank aan engineeringnet
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten