Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Minimumtarieven zzp'ers in specifieke sectoren?

Donderdag, 26 januari 2017 10:28
Minimumtarieven zzp'ers in specifieke sectoren?

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) moeten in sectoren waar de uurlonen laag zijn door concurrentie een minimumtarief krijgen, zegt aankomend PvdA-Kamerlid en huidig vicevoorzitter van de FNV Gijs van Dijk. Als zelfstandige kun je in veel gevallen geen goed tarief vragen. Sommigen verdienen daardoor niet genoeg voor een verzekering. Ik vind daarom dat je in een aantal sectoren een minimumtarief moet afspreken", zegt Van Dijk tegen NU.nl.


Van Dijk, als nummer 5 de hoogste nieuwe binnenkomer op de PvdA-kieslijst, vindt dat zo'n minimumtarief in eerste instantie moet gelden in sectoren met een hoog werkaanbod waardoor de uurlonen voor zzp'ers laag uitvallen. Van Dijk: "Denk aan de media, de bouw en de zorg." Mensen kiezen er niet voor om ziek te zijn, zegt Van Dijk. Een ondergrens moet voorkomen dat zelfstandig ondernemers direct kopje ondergaan zodra zij voor langere tijd niet meer kunnen werken.

Een verplichte basisverzekering voor zzp'ers is ook opgenomen in het PvdA-verkiezingsprogramma.

Camps
Van Dijk krijgt bijval van de secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken Maarten Camps. Hij pleit er in het vakblad Economisch Statistische Berichten voor dat er een experiment wordt gestart met een collectieve verzekering voor zzp'ers. Volgens hem is het belangrijk om te weten welke groepen zelfstandigen zelfredzaam zijn en welke baat zouden hebben bij een verzekering. Wel wil hij bij deze proef zelfstandigen de mogelijkheid geven om niet mee te doen met de verzekering.

"Op termijn biedt deze aanpak ook kansen om een stap verder te gaan. Want als we verzekeringen beter kunnen laten aansluiten bij de persoonlijke omstandigheden en voorkeuren van zelfstandigen, dan moet het ook mogelijk zijn om hetzelfde te realiseren bij werknemers", aldus Camps.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten