Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Meer kunststof bruggen in Havenbedrijf Rotterdam

Vrijdag, 27 oktober 2017 08:51
Meer kunststof bruggen in Havenbedrijf Rotterdam
In de Rotterdamse haven worden dit jaar nog veertien biobased kunststofcomposiet loopbruggen van FiberCore geplaatst. Daarmee komt het totaal op 22 biobased bruggen. Het Havenbedrijf Rotterdam en FiberCore Europe doen al sinds 2010 op dit gebied zaken met elkaar. Het havenbedrijf vraagt om onderhoudsarme en duurzame bruggen als alternatief voor de stalen vakwerkbruggen in de haven. FiberCore Europe kan aan die vraag voldoen. Een stalenbrug heeft een levensduur van vijfentwintig jaar, mits regelmatig en goed onderhouden. Volgens directeur-oprichter Simon de Jong van FiberCore Europe gaan de bruggen die zijn bedrijf maakt, ‘gegarandeerd minimaal honderd jaar’ mee. Onderhoud is vrijwel niet nodig.

FiberCore bouwt bruggen van beton, hout of staal. De onderneming ontwikkelde in opdracht van het havenbedrijf de eerste composieten brug bestaande uit twee delen met geïntegreerde leidingsystemen, geïntegreerde verlichting én een spierwitte kleur waardoor de brug goed te zien is voor schippers. Dit is ook van belang voor de veiligheid, meent De Jong. De brug werd in 2012 geplaatst en een jaar lang getest. Het havenbedrijf wilde na een jaar proefnemingen door met de ontwikkeling van de composieten loopbruggen, maar dan met anderhalf keer zo grote overspanning. Een haalbaarheidsstudie wees uit dat dit technisch en economisch gezien mogelijk was. Een grotere overspanning maakt een paal in het talud overbodig. 

FiberCore zet eveneens in op milieuvriendelijk bouwen. Daarom gebruikt het bedrijf bij de productie van zijn bruggen biohars als onderdeel in de samenstelling van het bouwmateriaal. Inmiddels is het aandeel biohars in de composieten bruggen25 procent. Volgens FiberCore leert overleg met de leverancier van biohars, dat het aandeel kan worden verhoogd naar 45 procent zonder in te boeten op de mechanische materiaaleigenschappen.

Met dank aan; Europoort Kringen
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten