Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Lastig onderhoud leidt tot dakinnovatie

Vrijdag, 01 september 2017 08:21
Lastig onderhoud leidt tot dakinnovatie
Normaliter worden losliggende dakbedekkingssystemen van platte daken geballast met grind, mogelijk met tegels in de hoek- en randzone. Het gebruik van grind kan alleen in sommige gevallen problemen geven, bijvoorbeeld door de snelle verontreiniging van het grind bij industriële daken. Bij het pand van Aviko was een losliggend dakbedekkingsysteem de enige optie. Om het dak toch eenvoudig schoon te kunnen houden, is gekozen voor een nieuwe vorm van ballast: het dambord dak.Dakgrind
Een ballastlaag van grind wordt aangebracht om de dakbedekking op zijn plek te houden en te beschermen tegen UV-straling. Als het grind vervuild raakt, heeft dit tot gevolg dat de dakbedekking sneller veroudert. Bacteriën hebben vrij spel en werken in op de dakbedekking. Het grind moet dus regelmatig schoongemaakt worden, wat lastig is aangezien tijdens het reinigen niet zomaar over het grind kan worden gelopen. Dit probleem ondervond Aviko ook; het grind was moeilijk schoon te maken en bleef zelfs aan elkaar kleven.

Mechanisch bevestigen
Als alternatief voor een geballast dak was bij Aviko een mechanisch bevestigd dak een van de mogelijkheden. De dakbedekking is dan makkelijk te reinigen omdat er geen grind op het dak hoeft worden aangebracht. Echter in dit geval zouden de eerder gebruikte schroeven en plaatjes vervangen moeten worden, omdat deze aangetast waren. Om het dak duurzaam mechanisch te bevestigen moesten deze onderdelen vervangen worden door kostbare RVS materialen. Het mechanisch bevestigde dak viel af vanwege deze extra investeringen. Daarom werd er door Kwerreveld een andere technische oplossing gezocht die beter bij de klant paste, namelijk het ‘dambord dak’.

Dambord dak
Bij een dambord dak worden tegels als ballast gebruikt. Deze tegels liggen niet tegen elkaar aan, zoals gebruikelijk is bij een parkeerdak of dakterras, maar dambordsgewijs. Bij een tegel van bijvoorbeeld 50 bij 50 centimeter wordt dezelfde afstand tot de volgende tegel vrijgelaten. Hierdoor kan het dak makkelijk gereinigd worden, mede omdat het water makkelijk onder de tegels door kan stromen.

Windhoektegels
Voor het dambord dak zijn windhoektegels gebruikt van Zoontjes De tegel heeft zogenaamde afgeborstelde nokken en kunnen vanwege de gladde onderzijde daarom direct op de dakbedekking geplaatst worden. Oorspronkelijk worden tegels gebruikt bij de randen en de hoeken van met grind geballaste daken vanwege de noodzakelijke windweerstand. Afhankelijk van de windbelastingsberekening kan nu ook een legpatroon worden bepaald voor het gehele dakoppervlak. Het gebruik van grind is hierdoor niet meer nodig.

Goedgekeurd systeem
Deze manier van ballasten is zodoende specifiek voor Aviko ontwikkeld. Nu is het inmiddels als nieuwe manier van ballasten door zowel BDA Dakadvies als Dakmerk geaccepteerd als goedgekeurd systeem. Naast grind, tegels of daktuin zal straks het dambord geballaste dak in de windbelastingsberekening opgenomen worden vanuit de valkrichtlijnen die door BDA, Vebidak en Dakmerk zijn samengesteld. Ook andere daken worden inmiddels voorzien van het bovengenoemde dambord-patroon vanwege de gemakkelijke beloopbaarheid van het systeem, het gemak waarmee het dak kan worden schoongemaakt en de snelle manier van verwerking van deze tegels.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten