Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Kroosrobot: ei van Columbus tegen kroos?

Donderdag, 16 februari 2017 12:41
Kroosrobot: ei van Columbus tegen kroos?

Delfland en de gemeente Delft zoeken naar manieren om te voorkomen dat de grachten zomers komen vol te liggen met kroos. Een groep TU-studenten uit verschillende disciplines heeft de Kroboot ontworpen en ontwikkeld. De Kroboot is een varende robot die kroos in het water opspoort en wegschept. 
Afgelopen zomer kwamen uit de hele regio flink wat meldingen van kroos op het water. In de praktijk wachten wij vaak tot de kroos in het najaar vanzelf verdwijnt. Het weghalen van kroos is minder eenvoudig dan het lijkt. Wij zoeken manieren om het kroos op een effectieve en efficiënte manier uit het water te halen. De Kroboot lijkt een veelbelovende toepassing in de strijd tegen kroos. De kroboot moet nog verder worden ontwikkeld om tot een werkend en effectief prototype te komen.

Delfland werkt aan een robuust netwerk van waternatuur in deze regio. Kroosvrije sloten en vaarten horen daarbij. Dat is een behoorlijke opgave, want de omstandigheden, veel voedingsstoffen in het water in combinatie met zachtere winters en lange warme zomers, werken kroosgroei in de hand. Nieuw is het inzicht dat je beter kroos kunt opruimen wanneer er nog maar weinig ligt, voordat het de kans krijgt explosief te groeien. Deze nieuwe kroosaanpak wordt toegepast door de gemeente Den Haag, in de vorm van handmatige verwijdering. Met de hand in een vroeg stadium kroos ruimen is echter arbeidsintensief. Door dit werk te ondersteunen met een zelfstandig werkende robot zoals de kroboot kan het kroos verwijderen veel efficiënter.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten