Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Koelend effect van verdamping op blauw-groen dak

Vrijdag, 22 september 2017 09:34
Koelend effect van verdamping op blauw-groen dak
Bovenop gebouw 002 van Marineterrein Amsterdam is een blauw (waterhuishouding)-groen (beplanting) dak aangelegd. Het is het eerste slimme blauw-groene dak ter wereld. De komende twee jaar doen wetenschappers hier uniek wetenschappelijk onderzoek naar het koelend effect van verdamping.
 
Het dak kan, naast het koelen van de stad, ook intense regenbuien opvangen en daarmee wateroverlast voorkomen. Nu het klimaat verandert, kunnen deze maatregelen belangrijk zijn om de stad leefbaar te houden. Het dak wordt op vrijdag 8 september geopend.
  

Verkoelend effect
Het dak is aangelegd om via onderzoek de verdamping en daarmee het verkoelende effect van blauw-groene daken wetenschappelijk te verbeteren. Verkoeling is belangrijk voor een stad, omdat de grote oppervlaktes met steen, asfalt en beton warmte vasthouden en uitstralen. Daarnaast zorgen auto's, fabrieken en apparaten ook voor extra warmte. In de stad kan het daardoor een paar graden warmer zijn dan erbuiten. Een onwenselijke situatie, omdat aanhoudende warmte bij veel mensen voor gezondheidsklachten zorgt.
  
Planten voorkomen wateroverlast
De onderzoekers bekijken of het mogelijk is een groot aantal inheemse plantensoorten op het dak te laten groeien. In een drainagelaag wordt regenwater opgevangen, dat via een slim systeem teruggaat naar de wortels van de planten. De meerderheid van het regenwater verdampt op deze manier zodat overbelasting van het riool en wateroverlast in de straten wordt voorkomen.
  
Verdamping meten
De onderzoekers houden de waterhuishouding en beplanting via sensoren in de gaten en de verdamping wordt direct gemeten met een weegsysteem dat is ingebouwd in het dak. Dit levert belangrijke informatie op, want de Amsterdamse daken kunnen veel nuttige functies vervullen voor de stad.
  
Innovatieve rol
De gemeente Amsterdam trad op als mediator bij het tot stand brengen van dit innovatieve dak, dat de naam project Smart Roof 2.0 kreeg. Er zijn maatregelen die op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie meteen toepasbaar zijn. De gemeente Amsterdam is namelijk van mening dat wanneer partijen echt iets willen veranderen, samenwerking tussen verschillende partijen van belang een onmisbare factor is.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten