Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

ILT beboet 23 gebouwen zonder energielabel

Dinsdag, 07 november 2017 02:21
ILT beboet 23 gebouwen zonder energielabel
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 23 eigenaren van utiliteitsgebouwen een boete gegeven wegens de verkoop van een gebouw zonder het verplichte energielabel. De hoogste boete bedraagt ruim 10.000 euro.Utiliteitsgebouwen zijn gebouwen die niet voor wonen zijn bedoeld. Met een energielabel kan de koper zien hoe energiezuinig het gebouw is en waar mogelijkheden liggen voor verbetering. Op basis van de Woningwet is de maximale boete die kan worden opgelegd aan bedrijven per gebouw 20.250 euro en aan particulieren 410 euro. Handhaving ligt in handen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), dat deel uitmaakt van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Inspecties aangekondigd
De ILT heeft in voorjaar 2016 aan de sector brieven gestuurd waarin inspecties werden aangekondigd. De ILT heeft de verkopen in juli en augustus 2016 tegen het licht gehouden. Van de zonder label verkochte gebouwen met gebruiksfuncties horeca, kantoorgebouwen, gezondheidszorg en winkels (hoog energiegebruik) krijgen verkopers die minimaal vijf gebouwen hebben verkocht, een boete voor het grootste gebouw.

Geldig energielabel
Gebouwen moeten bij oplevering, verkoop en verhuur een geldig energielabel hebben. Dat volgt uit het Besluit energieprestatie gebouwen, een doorvertaling van de Europese richtlijn voor energieprestaties van gebouwen, de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Om het gebouw te labelen moet de eigenaar een gecertificeerd bureau inschakelen dat een energielabel kan opstellen voor een utiliteitsgebouw.

Energiebesparing
De inspectie ziet erop toe dat diverse energiebesparende maatregelen worden nageleefd zoals die in Europa afgesproken. Het toezicht betreft fabrikanten, importeurs, distributeurs van bouwproducten, auto’s of autobanden, elektronica en beheerders, verhuurders en eigenaren van gebouwen (woningen en utiliteitsgebouwen). Doelen zijn het beperken van klimaatverandering door een lagere CO2-uitstoot, energiebesparing voor de consument en eerlijke concurrentie tussen bedrijven. ILT werkt hierbij samen met andere toezichtdiensten.

Bron: ensoc
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten