Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

IIoT versterkt groei van Industrial Ethernet

Donderdag, 16 maart 2017 12:45
IIoT versterkt groei van Industrial Ethernet

Industrial ethernet groeit sneller dan voorgaande jaren. Het marktaandeel ligt nu wereldwijd op 46%, vergeleken met 38% een jaar geleden. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van HMS Industrial Networks. 

De sterke groeit komt doordat industriële apparaten steeds meer verbonden worden met elkaar als onderdeel van het Industrial Internet of Things. Het Industrial Internet of Things drukt zijn stempel op de keuze voor industriële netwerkcomponenten in de machinebouw. Dat is een van de belangrijke conclusies uit de jaarlijkse monitor van HMS Industrial Networks. Gecombineerd zijn Industrial Ethernet en Wireless nu goed voor 52% van de markt, tegen 48% bij de veldbussen. Draadloze technologieën zijn eveneens sterk in opkomst, met momenteel een marktaandeel van 6% (4%). HMS’ schatting voor 2017 is gebaseerd op het aantal in 2016 nieuw geïnstalleerde nodes binnen de fabrieksautomatisering, alsmede op verschillende marktonderzoeken en HMS’s eigen verkoopstatistieken. 

Anders Hansson, marketing director bij HMS: “De overgang naar Industrial Ethernet wordt gedreven door de behoefte aan hoge prestaties, integratie tussen fabrieksinstallaties en IT-systemen, alsmede door het Industrial Internet of Things in het algemeen.” 

Markt wil hogere prestaties
Binnen de groep ethernet, delen EtherNet/IP en PROFINET samen de eerste plaats, waarbij PROFINET dominant is in Centraal-Europa, en EtherNet/IP voorop loopt in Noord-Amerika. Wereldwijd zijn de runners-up EtherCAT, Modbus-TCP en Ethernet POWERLINK. “We zien absoluut een versnelde overgang naar verschillende Industrial Ethernet-netwerken als we kijken naar nieuw geïnstalleerde nodes”, aldus Anders Hansson, marketing director bij HMS. “De overgang naar Industrial Ethernet wordt gedreven door de behoefte aan hoge prestaties, integratie tussen fabrieksinstallaties en IT-systemen, alsmede door het Industrial Internet of Things in het algemeen.” Veldbussen zijn nog steeds de meest toegepaste vorm van netwerken met een marktaandeel van 48%. De veldbusmarkt groeit nog omdat veel gebruikers de traditionele eenvoud en betrouwbaarheid ervan waarderen. De groei vertraagt echter sterk: van 7% vorig jaar naar 4% nu. Dominant bij de veldbussen is met 14% wereldwijd PROFIBUS, gevolgd door de Modbus-RTU en CC-Link, beide met 6% marktaandeel.

Steeds meer apparaten verbonden
Anders Hansson ziet in de resultaten van de monitor wel dat de netwerkmarkt gefragmenteerd blijft, omdat gebruikers blijven vragen naar connectiviteit met verschillende veldbussen, Industrial Ethernet en draadloze netwerken. “Al met al worden industriële apparaten steeds meer met elkaar verbonden, gestimuleerd door trends als Industrial Internet of Things en Industrie 4.0.” Het jaarlijkse onderzoek toont verder aan dat machinebouwers alsmaar vaker draadloze communicatie-technologie inzetten. Dat doen ze vooral voor  innovatieve automatiserings-architecturen en nieuwe oplossingen voor connectiviteit en besturing, inclusief Bring Your Own Device (BYOD) -oplossingen via tablets of smartphones.

Met dank aan Aandrijftechniek
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten